Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Dokonalá dovolená: Jak se vyhnout komplikacím?

Dokonalá dovolená: Jak se vyhnout komplikacím?
zdroj: Pexels

Potkávají vás na každé dovolené komplikace, které vám pokazí zážitek? Stačí dodržovat několik zásad a většině problémů snadno dokážete předejít. Jaké to jsou?

Zkontrolujte si zavčas své doklady
Vyřízení nového dokladu bez příplatku za expresní vystavení může trvat i několik týdnů. Minimálně měsíc před svou dovolenou si proto zkontrolujte platnost svého pasu (při cestě mimo EU), občanského průkazu a řidičského průkazu (pokud budete na dovolené řídit). V případě některých zemí pak musíte včas zažádat o vízum.

Problémy s doklady mohou vaši dovolenou zcela nabourat. Pozor také na drobnosti, které nezkušený cestovatel nemusí domyslet. Některé vzájemně znepřátelené státy se totiž mohou zdráhat vás do země pustit, pokud budete mít v pasu záznam o vstupu na území státu druhého.

Pojistěte se
Cestovní pojištění stojí většinou jen několik desítek či stovek korun na osobu. Pojišťovna za vás přitom z titulu cestovního pojištění může uhradit až milionové náklady, které vznikly v situacích, na které byla pojistná smlouva uzavřena.

Může jít o zcizení zavazadel, způsobení škody třetí straně, lékařské zákroky, storno zájezdu apod. Na cestovním pojištění se šetřit nevyplácí.

Koupi ubytování či letenek nenechávejte na poslední chvíli
Slíbili jste svému partnerovi dovolenou, ale tajně čekáte na last-minute nabídku, abyste ušetřili pár stokorun? Ne každému se podaří sehnat dokonalý spoj a perfektní ubytovací zařízení těsně před odjezdem.

Raději ušetřete tím, že zájezd koupíte naopak s velkým předstihem. Vše dokonale naplánujte a kromě letenek a hotelu rezervujte také místo v restauraci či vstupenky na vybrané atrakce. Většinu těchto věcí dnes dokážete velice snadno zařídit přes internet. Právě na internetové rezervace se přitom často vztahuje akční cena, koupě až na místě může být dražší. Kromě nervů tedy včasným plánováním šetříte i svou peněženku.

Jedete autem? Na tyto věci se zaměřte
Také dovolená autem skýtá mnoho nástrah, které vás mohou nepříjemně překvapit. V první řadě důkladně zkontrolujte technický stav vozu – funkčnost brzd, hladinu provozních kapalin, světla apod.

Nezapomeňte na zelenou kartu, která potvrzuje, že máte platné povinné ručení. V zahraničí by její absence znamenala ještě větší problémy než v Česku.

S největší pravděpodobností budete potřebovat i platnou dálniční známku. A mnoho starostí vám ušetří kvalitní navigace, se kterou se vyhnete bloudění či popojíždění v kolonách.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma