Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Estonci hýčkaná perla - metropole Tallinn. Výlet k Baltskému moři bude stát za to!

Estonci hýčkaná perla - metropole Tallinn. Výlet k Baltskému moři bude stát za to!
Tallinnské panorama | zdroj: ThinkStock

Estonské hlavní město Tallinn leží u Baltského moře a právě jeho návrší s katedrálou, kterou lze pozorovat z velké dálky, je signálním bodem pro blížící se námořníky. A pokud svítí v Tallinnu sluníčko, je možné dohlédnout na protější stranu Finského zálivu a vidět Helsinky. 

V Tallinnu se můžete kochat architektonickými památkami, starými bezmála 700 let. Výhoda je, že jsou rozmístněné blízko u sebe, tudíž pro "lenivce" je Tallinn velmi vstřícný. Zdejší obyvatelé si velmi potrpí na pořádek a čistotu, jak je již na první pohled patrné v perfektní péči o pamětihodnosti. V samotném srdci Tallinnu je udržované náměstí, ležící před radnicí ze 13. století. Na tomto centrálním náměstí převažují gotické domy z počátku 15. století.

Katedrála v Tallinnu Katedrála v Tallinnu | zdroj: ThinkStock

Tallinn je rozdělen na tzv. horní a dolní město. Např. v horním městě sídlí mnoho velvyslanectví různých zemí. Najdeme tam také nejstarší dochovaný estonský kostel - luteránský chrám Panny Marie a Estonci ne příliš oblíbenou baziliku svatého Mikuláše (spadá do majetku ruské ortodoxní církve). 

V dolním městě je úchvatnou památkou kostel Niguliste s bělostnými zdmi, který dnes slouží jako muzeum estonského umění a jsou v něm k vidění ukázky středověkých děl města, např. fragment Tance smrti Bernda Notkeho z 15. století. Pokud jste milovníci současného umění, stojí za to zdolat tři horní patra staré strážní věže Kiek-in-de-Kok.

Kostel Niguliste Kostel Niguliste | zdroj: ThinkStock

Jste-li romanticky naladění, navštivte Kateřinský park, který je oblíbeným místem zamilovaných. Legenda praví, že car Petr Veliký ho kdysi zřídil právě za tímto účelem. Vůbec tallinnské panorama nabízí nadmíru romantický pohled!

Panorama v Tallinnu Panorama v Tallinnu | zdroj: ThinkStock

Ideální dobou k turistickému objevování krás Tallinnu jsou letní měsíce červenec a srpen, kdy rtuť teploměru sahá ke 30 stupňům. V zimě zde naopak panuje dlouhotrvající mráz.

Zdroje:
Redakce, 100 nejkrásnějších měst světa

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma