Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Fukuoka – vstupní brána do Japonska

Fukuoka – vstupní brána do Japonska
zdroj: tisková zpráva

Moderní Japonsko patří mezi oblíbené turistické destinace. Miliony cestovatelů každoročně započnou svou návštěvu země vycházejícího slunce v Ósace či Tokiu, v jejichž blízkosti se nachází mezinárodní letiště. V minulosti ovšem titul „vstupní brány do země“ připadal zcela jinému městu – Hakatě. Toto staré přístavní město bychom dnes však hledali na mapě Japonska marně, od roku 1889 je součástí Fukuoky.

Brána do Japonska
Pro japonské dějiny je typické střídání dvou diametrálně odlišných přístupů k cizincům a zahraničním vlivům. Staletí přejímání cizích kultur a nadšeného vítání zahraničních hostů a obchodníků střídala staletí naprosté izolace spojená s otevřeným zapuzování všeho nejaponského. Právě v těchto obdobích temna byla Hakata jedním z mála otevřených přístavů, kde bylo stále možné narazit na čínské a korejské obchodníky nabízející zboží ze všech koutů světa. Svůj podíl na tom nepochybně měla i výhodná poloha města na severním okraji ostrova Kjúšú, zhruba 200 km vzdušnou čarou od nejjižnějšího cípu Korejského poloostrova. Není tedy žádnou náhodou, že první čínská čtvrť v Japonsku vyrostla právě v Hakatě, a to již na počátku 11. století.

Město pod božskou ochranou
Kdybychom hledali město, jehož název dokonale vystihuje podstatu latinského rčení nomen omen, nemuseli bychom chodit dál než k Fukuoce. Nejlidnatější metropole ostrova Kjúšú má totiž ve svém jméně znaky pro „štěstí a prosperitu“ a „kopce“. Právě na nedostatek štěstí si toto bohaté přístavní město ukryté v malebném údolí obehnaném okolními kopci během svých dějin nemohlo rozhodně stěžovat.

Když se na konci 13. století známý mongolský vládce Kublaj-chán rozhodl podniknout dvě invaze do Japonska, vybral si pro své útoky právě Hakatský záliv. Japonští obránci byli v obou případech dokonale zaskočeni velikostí a silou mongolské armády a nejspíše by několikanásobné přesile v nastalém boji podlehli. Naštěstí pro ně však pokaždé zasáhla příroda a invazní flotily byly zničeny silnými tajfuny, pro něž se následně vžilo označení „božský vítr“ neboli kamikaze.

TIP: Poznejte japonskou kulturu, přírodu a místní. Vyberte si zájezd do Japonska s českým průvodcem dlouhodobě žijícím v Japonsku nebo si nechte sestavit itinerář na míru a zajistit výhodné letenky.

Palisáda s věží chránící vstup do centrální části hradiště zdroj: tisková zpráva

Jak chutná noční život?
Obyvatelé dnešní Fukuoky se již naštěstí nemusí obávat mongolské invaze. Běsnící válečníky nahradily v ulicích města davy turistů, které sem míří za gastronomickými zážitky. Díky své obchodní minulosti se Fukuoka stala vyhlášeným kulinářským centrem, kde se mísí vůně a chutě prakticky ze všech koutů Asie.

Mezi nejznámější z místních specialit pak patří Hakata rámen, který je typický svým hustým vývarem, tenkými nudlemi, velkým množstvím jarní cibulky a lahodnými kousky povařeného pečeného vepřového. Nejlépe si tuto specialitu vychutnáte na ostrůvku Nakasu, který se nachází v centru města. Nakasu je centrem nočního života ve Fukuoce a nachází se zde spousta restaurací, barů a nočních klubů. Kromě nich se zde každý den po setmění otevírají také desítky pojízdných stánků rychlého občerstvení zvaných jatai, u nichž si zákazníci mohou na chvilku sednout a občerstvit se například kuřecími špízy jakitori či plněnými knedlíčky gjóza.

Za humny je drak… tedy Buddha
Jak jsme naznačili již v úvodu článku, Fukuoka a její okolí nejsou pouze o dobrém jídle. Na své si zde přijdou především milovníci japonské historie a kultury. Skvělý tip na jednodenní výlet představuje návštěva buddhistického chrámového komplexu Nanzoin, který se nachází zhruba 40 minut cesty vlakem od Fukuoky. Obdivovat zde můžete patrně největší bronzovou sochu ležícího Buddhy na světě. Svými rozměry 41 metrů na délku, 11 metrů na výšku a váhou 300 tun překonává i známou americkou Sochu Svobody. Návštěvníci komplexu jistě ocení, že se zde neplatí žádné vstupné a skutečnost, že i přes svou malebnost jsou zdejší památky davy turistů víceméně opomíjeny.

Bódhisattva Džizó patří mezi nejrozšířenější božstva japonského buddhismu zdroj: tisková zpráva

Dalším zajímavým tipem na výlet je návštěva historického skanzenu Jošinogari, kde se na zhruba 40 hektarech rozkládá rekonstrukce starověkého hradiště z období Jajoi (300 př. n. l. – 300 n. l.). Návštěvníci si zde mohou prohlédnout a vyzkoušet, jak se žilo v Japonsku na přelomu našeho letopočtu. Všechny rekonstruované budovy jsou volně přístupné a během dne je možné se zúčastnit nejrůznějších workshopů a akcí, což ocení především návštěvníci s malými dětmi. Součástí areálu je také restaurace a obchod se suvenýry. Stejně jako v případě komplexu Nanzoin, i do Jošinogari se dostanete vlakem za zhruba 45 minut.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma