Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Hledáte dovolenou na last minute? Zkuste ostrov plný protikladů – Zakynthos!

Hledáte dovolenou na last minute? Zkuste ostrov plný protikladů – Zakynthos!
zdroj: tisková zpráva

Podle statistik cestovních kanceláří letos Češi vyrážejí na poslední chvíli nejčastěji do Řecka. My jsme pro vás vybrali tip na třetí největší ostrov v Iónském moři – Zakynthos. Už po léta láká turisty na nádherné tyrkysové moře a nekonečné pláže s jemným bílým pískem. Může však nabídnout i mnohem víc…

Proč zvolit právě Zakynthos?

  • nádherné členité mořské pobřeží a příroda vůbec
  • pohostinnost místních, aristokratické stavby, svérázné vesničky
  • bohatá historie ostrova – do jeho vývoje zasáhlo mnoho národů – od Achájců, přes Athéňany, Makedonce, Římany, Benátčany, až po Francouze a Brity
  • možnost pozorovat líheň a život vzácného druh želv – karety velké, kvůli které sem ročně přijíždějí tisíce turistů

Náš tip! Díky velkému zájmu o předprodej zájezdů před sezónou, je letos nabídka pobytů na poslední chvíli menší. Společnost Travelportal pro vás vyhledává všechny last minute zájezdy předních českých cestovních kanceláří, a to za velmi výhodné ceny.

O krásách místní přírody

Na severu, východě a jihu ostrova se rozprostírají nekonečné široké pláže. Západní část ostrova je naopak obklopena skalnatými horami s množstvím jeskyní. Východní pobřeží je pak proslulou úrodnou oblastí s množstvím citrusových a olivových hájů. Na jihovýchodě ostrova je největší hloubka moře ve Středozemí – 4500 m hluboká Inousská propadlina. Díky těmto kontrastům se Zakynthos označuje jako ostrov protikladů nebo Květina východu. Díky vysokému úhrnu srážek v zimním období patří totiž k nejzelenějším řeckým ostrovům.

Zakynthos-last-minute2 zdroj: tisková zpráva

Fauna a flora – vzácné druhy

Na ostrově žije řada vzácných ohrožených druhů. Cestou na horu Skopos u letoviska Argassi můžete narazit na volně žijící orchideje a vzácný druh motýlů. Na západním pobřeží ostrova pak můžete narazit i na tuleně. Zdaleka největší slávu však ostrovu přinesly obrovské želvy karety, které kladou svá vejce v zátoce Laganas. Aby měly na líheň klid, platí tu zákaz vstupu na některé pláže od západu do východu slunce. V této době také na ostrově nefunguje letecká doprava a letiště je uzavřeno.

Možnosti výletů

Díky výborné poloze se můžete ze Zakynthosu vydat i na pevninu a navštívit Athény, Thessaloniki nebo Patras. Na ostrově samotném patří k nejoblíbenějším výletům cesta lodí na pláž Navagio se slavným pašeráckým vlakem. Doporučujeme také návštěvu Modré jeskyně u mysu Skinari, kde můžete obdivovat průzračně modrou, až fosforeskující vodu. Hezké jsou i mořské jeskyně Keri nebo zátoka Porto Vromi. Prohlédnout si tu samozřejmě můžete také množství kostelíků a historických památek.

Zakynthos-last-minute3 zdroj: tisková zpráva

Nejhezčí prázdninová letoviska

Kalimaki – je známé dlouhou písečnou pláží, která nebývá přelidněna ani v hlavní sezóně. Coby kamenem dohodil je to odsud také do nejrušnějšího letoviska – Laganas. Jde o ideální výchozí bod k pozorování želv.

Argassi – letovisko známé svou pohostinností vás naláká na tradiční řecký ráz i cca 10 km vzdálenou pláž Agios Nikolaos, která patří k nejhezčím na ostrově. Určitě vyzkoušejte místní vláček do hlavního města – jezdí každý den od 7 do 19 hodin. Zpáteční jízdenka vyjde na 5 euro, pro děti do 12 let jen na 2 eura.

Tsilivi – vás zve na krásnou přírodu s romantickými zákoutími i množství postranních uliček s obchůdky, tavernami a kavárničkami. Místní bary hrají často muziku ve stylu 70. a 80. Let a osloví tak i starší generaci.

Pokud vás Zakynthos zaujal, podívejte se na kompletní nabídku zájezdů last minute do Řecka a vyrazte třeba už dnes! Týdenní pobyt na Zakynthosu stojí od 8 990,- Kč.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,290
USD 23,410 23,590
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma