Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří – Světové dědictví na dosah ruky! Tradice již 850 let

Hornická kulturní krajina Erzgebirge/Krušnohoří – Světové dědictví na dosah ruky! Tradice již 850 let
Schneeberg: Technické muzeum Siebenschlehener Pochwerk | zdroj: TVE/Uwe Meinhold

Prozkoumejte Hornickou kulturní krajinu Erzgebirge/Krušnohoří, která je na seznamu světového dědictví UNESCO! Budete se cítit tak dobře jako doma, a zároveň načerpáte zážitky z cest: Krušnohoří je mnohem více než jakýkoliv jiný region symbolem hornictví, Vánoc, živého řemesla a parní železnice.

Objevte je na cyklistických a turistických stezkách, na trasách pro horská kola, na sjezdovkách, běžkařských tratích a při setkáních s místními: Vřelost a svěžest, otevřenost a pocit domova, vynalézavost a přízemnost – čeká na vás fascinující svět.

Hornická města, krajina, kulturní dědictví, přístup lidí k životu – to vše barvitě a mnohotvárně vypráví autentický příběh tohoto jedinečného regionu. Regionu, jehož podzemní poklady – stříbro, cín, kobalt, železo a uran – kdysi učinily saské panovníky bohatými.

02-freiberg-erleben-foto-silberstadt-freiberg-599media-paul-schmidt Zažijte město stříbra Freiberg | zdroj: Silberstadt Freiberg /599media_Paul Schmidt

Rozkvět měst díky těžbě

Velkolepé patricijské domy, vznešené kostely, vzdorovité zámky, ulice kreslené pravítkem: Z pěkných center měst Annaberg-Buchholz, Freiberg, Marienberg a Schneeberg dodnes dýchá bohatství a hrdost jejich někdejších obyvatel – a vrátí vás do doby, kdy se zde vše ještě točilo kolem těžby.

03-140522-gaens-tv-ergebirge-3846 Výhledy v Kuršnohoří | zdroj: TVE/Rene Gaens

Vítejte v Miriquidi!

„Miriquidi“: To, co zní jako pohádková země a hrdinské ságy, je jednoduše dřívější název Krušných hor a znamená: „temný les“. Působivá tu však není jen příroda: Svou nezaměnitelnou stopu zanechala v krajině také těžba. Objevte ji sami – krok za krokem.

Historie technologií na dosah ruky

Těžba znamená především jedno: Spoustu technických výzev, které je třeba překonat. Co dělat s vodou v dolech? Jak zpracovávat a tavit vytěžené rudy? Horníci v Krušných horách našli odpovědi – tak inovativní a průkopnické, že se nehostinná nízkohorská oblast stala technologickým hotspotem, světovou špičkou v oblasti důlních technologií.

Tam, kde srdce zaplesá

Obloukové vánoční svícny, které za okny svítí do tmy – určitě je znáte. Ale víte, co nám mají tyto klasické vánoční ozdoby připomínat? Přesvědčte se, s jakou láskou místní udržují tradiční zvyky a hluboce zakořeněné tradice. Uvidíte: I tady všechno pochází z dolu. www.erlebniswelterbe.de  

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma