Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Jedeme na Slovensko

Jedeme na Slovensko
zdroj: tisková zpráva

Slováci získali nezávislost 1. ledna 1993, po staletích kulturního útisku ze strany Maďarů a následných sedmdesáti pěti let ve stínu Čechů v rámci Československa.

Od počátku dlouho vysněné samostatnosti se však život pro Slováky stal mnohem tvrdším než pro Čechy. Bez mezinárodně oblíbené politické osobnosti, která by sloužila pro styk s veřejností, bylo pro nové Slovensko těžké soupeřit o pozici v nové Evropě. Politická nestabilita, korupce a pomalá reforma nejprve odradily zámořské investory a přivolaly na sebe kritiku z ciziny. Nedávno se však země stala členem NATO i EU.

Pro ty, kdo navštíví Slovensko poprvé, je možná nejnápadnějším rozdílem mezi Čechy a Slováky jejich přístup k náboženství. Katolicismus je na Slovensku mnohem silnější a kostely na venkovech jsou o nedělích viditelně plnější. Skutečně není neobvyklé vidět lidi namačkané před vstupem přeplněného kostela s právě probíhající bohoslužbou. Tato republika má také mnohem více národnostních menšin — více než půl milionu maďarsky mluvících občanů SR žije v oblastech hraničících s Maďarskem, Slovensko je domovem jedné z největších romských menšin v Evropě a východ země při hranici s Ukrajinou obývají tisíce Rusínů. Geograficky je Slovensko rozloženo mezi dvěma extrémy: na západě plochými vyprahlými pláněmi povodí Dunaje, na východě vápencovými a žulovými vrcholky centrálních hor, včetně některých nejvyšších vrcholů v Evropě s výjimkou alpských. Toto rozdělení dlouho zabraňovalo industrializaci a modernizaci při současném zachovávání a posilování regionálních rozdílů a s ohledem na centralizaci z Vídně, Budapešti, Prahy a nyní i Bratislavy.

Autobusová doprava
Celoroční pravidelné autobusové linky nabízí několik společností, většina spojů směřuje do Bratislavy, Žiliny a Košic. Z Prahy a Brna se do těchto měst dostanete autobusem po celý rok. Z Ostravy bude výhodnější při cestě do Košic a Žiliny využít častých vlakových spojů.

Doprava vlakem
Mezi Českou republikou a Slovenskem existuje velmi dobré vlakové spojení, rychlíky i osobní vlaky jezdí několikrát denně. V porovnání s autobusy je na tom doprava po železnici mnohem lépe. Mezinárodní rychlíky urazí stejnou trasu jako autobus ve shodném, mnohdy i kratším čase a nemohou je zpomalit ani velmi časté zácpy na dálnicích. Do Bratislavy se dostanete vlakem z Prahy za 4,5 hodiny, z Brna za 1,5 hodiny a z Ostravy za 3,5 hodiny. Přímá vlaková spojení z České republiky jsou i mezi Košicemi, Popradem, Žilinou, Trenčínem a mnoha dalšími městy. Informace o vlakových jízdních řádech najdete na internetové adrese www.cd.cz, kde si kromě on-line vyhledání spojení můžete také rezervovat místenky nebo zjistit aktuální polohu vlaku na trati. Přímo na Slovensku se můžete informovat o vlakové dopravě telefonicky na hlavním nádraží v Bratislavě (tel.: + 421 / 2 / 50 58 11 11).

Letecká doprava
Z Prahy zajišťuje přímé letecké spojení s Bratislavou a Košicemi společnost ČSA. Pravidelné linky vás dopraví i do Popradu, ale pouze s přestupem. Přímý let z Prahy do slovenské metropole trvá asi 45 minut, letadla ČSA odlétají do Bratislavy několikrát denně. Před svým odletem na Slovensko se informujte o nízkonákladových leteckých společnostech, které v současnosti začínají zaplňovat trh velmi výhodnými letenkami.

Doprava autem
Cestujete-li na Slovensko z České republiky autem, máte na výběr z několika různých cest. Hlavní trasa vede po dálnici D1 z Prahy do Brna, kde se další směry rozdělují. Podle cílové stanice vaší cesty se rozhodnete, zda dále pojedete po D1 do Bratislavy (nezapomeňte na dálniční známku), nebo přes Uherské Hradiště do Trenčína, popřípadě přes Olomouc a Valašské Meziříčí do Žiliny. Pokud směřujete na Slovensko ze severní Moravy, nabízejí se cesty přes Jablunkov, Makov nebo Bylnici.

Organizované zájezdy
Organizované zájezdy vyjdou obvykle levněji než individuální turistika. Ovšem v případě, že zásadně omezíte svůj rozpočet a nocujete v ubytovnách, kempech anebo u soukromníků, toto tvrzení neplatí. Z organizovaných zájezdů si můžete vybrat v podstatě dva typy: pobytové nebo poznávací. Letní pobytové zájezdy směřují buď na jihozápadní Slovensko za koupáním, nebo do severních horských oblastí. Specifickými pobytovými zájezdy jsou zimní lyžařské rekreace v horských střediscích Tater a Velké a Malé Fatry. Mezi velmi oblíbené patří léčebné pobyty v některých z mnoha slovenských termálních lázní. Klasické poznávací zájezdy v současné době našly své místo jen v několika málo katalozích cestovních kanceláří. Mnohem častěji se jedná o tematické poznávací zájezdy, které se zaměřují na cyklisty, pěší nebo vodní turistiku, popřípadě jejich kombinace.

Na základě Dohody mezi vládou ČR a SR o zrušení vízové povinnosti č. 149/1993 Sb. jsou cestovními doklady občanů ČR veškeré platné cestovní doklady, platné občanské průkazy (v OP musí být vyznačené státní občanství) a platné námořnické knížky registrované příslušnými orgány ČR. Dále je tato záležitost nově řešena po vstupu nových zemí do EU, ale české ministerstvo zahraničí je velmi opatrné ve svých pokynech občanům, i když máme možnost po celé EU cestovat s občanskými průkazy. Vzhledem k různým typům občanek a tím pádem jejich neznalosti v ostatních zemích ministerstvo doporučuje nadále cestovat s platnými pasy. V případě Slovenska díky bývalé společné státnosti a zmiňované mezivládní dohodě tato opatrnost není potřebná.

Při cestě automobilem — platný řidičský průkaz, technický průkaz vozidla, povinné ručení pro zahraničí — zelená karta. Pro případ návštěvy lékaře je nezbytné předložit průkaz své zdravotní pojišťovny. Při dovozu zvířat je nutné předložit mezinárodní očkovací průkaz. Součástí průkazu je veterinární osvědčení vydané veterinárním lékařem, ve kterém potvrzuje zdravotní stav zvířete. Osvědčení nesmí být před vycestováním starší než tři dny. Podmínky vstupu a pobytu na území Slovenské republiky jsou pro české turisty v zásadě stejné jako při vstupu a pobytu slovenských turistů na území České republiky.

POZNÁMKA: Upozorňujeme na možná nedorozumění, která mohou vzniknout při cestách nezletilců, jež musí mít buď vlastní cestovní doklad, nebo musí být zapsáni do cestovního dokladu rodičů.

Cestování se zvířaty:
Při vstupu na území SR se zvířetem se musí prokázat pro zvíře pas (obdoba očkovacího průkazu), kde budou uvedeny záznamy o absolvovaní nutných očkování zvířete atd. Další informace mohou turisté získat na adrese: www.svzsr.sk.
SR v roce 1992 podepsala mezinárodní dohodu CITES (Dohoda o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin), která zakazuje převoz ohrožených druhů živočichů a rostlin i jejich částí přes hranice.

Lékařské ošetření
Pokud potřebujete během pobytu na území Slovenska ošetření, předložte Evropský průkaz zdravotního pojištění (nebo Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění) přímo lékaři.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma