Jiný kraj, jiný mrav - a také jiná snídaně

Skladba snídaní se liší po celém světě, stát od státu. Co vás může potkat při vašem cestování?
V Evropě můžeme najít mnoho různých snídaňových menu. Typická anglické snídaně je složená z toastu, smažených vajíček, slaniny, klobásy, fazolí, opečeného rajčete, popřípadě pomerančového džemu. Nesmí samozřejmě chybět čaj s mlékem nebo káva.
Ve Francii snídají croissant nebo bílé pečivo - hlavně bagety - s máslem a džemem, džusem a kávou. Naši němečtí sousedé si ráno dopřávají čerstvé pečivo, salámy nebo šunku s vařeným vejcem a kávu.
Mezi nejzdravější patří snídaně ve Finsku a Švédsku, kde se na stolech po ránu objevují hlavně cereálie nebo ovesná kaše, jogurt a tmavý chléb.
Snídaňové perličky
Některé snídaně se nám naopak mohou zdát neobvyklé a některé kombinace přímo nekombinovatelé. Ale proti gustu žádný „dišputát“!
Například v Lotyšsku byste k snídani dostali salát Rasols – bramborový salát s vařeným hovězím nebo vepřovým masem, slanečkem, křenem, jablky, nakládanými okurkami, vejcem a kysanou smetanou.
Zvláštností tradiční ukrajinské snídaně je, že se téměř neliší od ukrajinského oběda nebo večeře, protože se ráno běžně konzumují řízky či jiné vařené jídlo. A vše se pochopitelně zapíjí pálenkou. Asijská snídaně obsahuje typické prvky asijské kuchyně, tedy nudle na různé způsoby a sushi.
„V posledních deseti letech ale do většiny evropských zemí a USA pronikl trend zdravé snídaně a proto jsou v těchto zemích stále více rozšířené snídaňové cereálie,“ doplňuje Pavel Suchánek, odborník na výživu z pražského IKEMu. Oblíbenosti cereálií, vedle jejich jednoznačně pozitivního vlivu na lidské zdraví, nahrává také snadná a rychlá příprava.