Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Kam se vydat v Indii?

Kam se vydat  v Indii?
zdroj: tisková zpráva

Až si budete plánovat cestu do Indie, vězte, že v jednoduchosti je krása. Je omyl myslet si, že k poznání Indie stačí navštívit určitá místa z jakéhosi předem daného seznamu.

I kdybyste v Indii strávili na cestách třeba rok, tuhle zemi prostě poznat nemůžete. Proto je lepší zaměřit se na jednu nebo dvě konkrétní oblasti a během cesty se pružně přizpůsobovat situaci. Na své pouti poznáte, že i indický venkov má své příjemné stránky, jen je třeba mu přizpůsobit rytmus života. I když indická města jsou plná života a nepochybně zvednou adrenalin v krvi, je možné – a určitě méně stresující – cestovat po Indii celé měsíce, aniž byste do některého zavítali.

Nejběžnější cestovatelský okruh spojující velkolepé památky s cestováním vyprahlou krajinou obývanou typickými Indy je takzvaný „Zlatý trojúhelník“ v severní části Indie – v první řadě je to hlavní město Indie Dillí, odkud to není daleko do Ágry se slavným Tádžmahalem i do Džajpuru, „růžové metropole“ Rádžasthánu, kam cestovatelé míří nejčastěji, neboť je přitahuje jeho pouštní charakter a romantická minulost Džajpuru ztělesněná pevnostmi Džajsalmér a Džódhpur, či středověké paláce Udajpuru a Bundí.

Nejnavštěvovanější oblastí hor býval Kašmír, a to až do eskalace napětí v občanské válce, ale stejné možnosti nabízí i indický stát Himáčalpradéš – kde v Dharamsále sídlí tibetská komunita, k níž patří i sám dalajlama – a vzdálená provincie Ladákh s čarovnou „měsíční krajinou“ a kláštery zahalenými v mracích. Méně navštěvovaný je Uttarančal hraničící s Nepálem, kde z ledovce vyvěrající pramen Gangy přitahuje poutníky už tisíc let. Na protější straně řetězce hor leží Sikkim, severní okraj Bengálska, s osamocenými buddhistickými kláštery a možností trekkingu. Severovýchodní horské státy, které spojuje s východní Indií úzký pás země, se pyšní pozoruhodně rozmanitou krajinou a rovněž zde najdeme neuvěřitelných padesát procent indické biodiverzity.

Směrem na jih od Kalkaty podél pobřeží se dostanete do státu Urísa s proslulým chrámem v Purí zasvěceným „Pánu světa“ Džagannáthovi (jméno Višnuovo), kde se odehrává jeden z největších indických svátků. Za městem se v písečných pláních zvedá chrám v Kónáraku, jeden z vrcholů středověkého stavitelství.

Na pobřeží Arabského moře leží Bombaj, „nezkrotná bestie“, jež je odjakživa hlavním cílem lidí hledajících spásu ve velkých městech. Město, v němž sídlí největší filmové ateliéry Indie a snad i celého světa, sálá energií a po několika dnech aklimatizace může být přímo uhrančivé. Za Bombají následuje stát Gudžarát proslulý jedinečnou kulturou a lidovým uměním vyprahlého Kaččhského poloostrova.

Některé proslulé indické památky leží hluboko ve vnitrozemí, na dnes již zapomenutých obchodních stezkách vedoucích srdcem tohoto subkontinentu – buddhistické jeskyně v Adžantě a Éllóře ve státě Maháráštra s nádhernými freskami a bohatou sochařskou výzdobou; opuštěné chrámy v Khadžuráhu a paláce Órčhy v Madhjapradéši. Během dlouhého putování Indií je rozumné občas cestu přerušit a několik Na východ od Dillí se řeka Ganga vine nejhustěji zalidněnými regiony až k nejsvětějšímu hinduistickému městu Váránasí (také Benáres či Banáras), kde na ghátech můžete spatřit poutníky vykonávající odvěké náboženské obřady i spalování mrtvých. Ještě dále na východ leží ohromná Kalkata, někdejší hlavní město z období britské koloniální nadvlády, dnes rušná metropole symbolizující nejtíživější problémy dnešní Indie.

Většina cestovatelů se vydává podél řeky Gangy do Nepálu a možná ani neví, že indické Himálaje nabízejí fantastické možnosti pro trekking a oplývají horskými sceneriemi, jež dní si odpočinout. K tomuto účelu už zde celé generace slouží speciální „letoviska“, například v himálajském Manálí, jež je epicentrem produkce hašiše, či tzv. hill stations, jakési „horské zotavovny“, které si stavěli Britové koncem 19. století, aby se měli kam uchýlit před letním žárem.

Poznejte život v Indii: Film Milionář z chatrče - Slumdog Millionaire, který byl oceněný osmi Oscary a čtyřmi Zlatými glóby, již vyšel na DVD a Blu-ray disku.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma