Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Legendární hrad Wartburg

Legendární hrad Wartburg
Hrad Wartburg v Eisenachu | zdroj: Regionalverbund Thüringer Wald e.V. / Dominik Ketz

V Durynsku na vás na každém kroku čekají fascinující příběhy – vzrušující směs kulturních a přírodních zážitků. Nejlepším příkladem je hrad Wartburg v Eisenachu na západním okraji Durynského lesa. Světové dědictví a les se zde snoubí tím nejkrásnějším způsobem. Přinášíme tři tipy na nevšední zážitky v okolí hradu.

Prozkoumejte památku světového dědictví

Hrad Wartburg je od roku 1999 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, a to z dobrého důvodu. Nejenže je považován za "ideální hrad", ale byl také dějištěm mnoha historických událostí. Konaly se zde středověké pěvecké soutěže, žila zde svatá Alžběta a před pronásledovateli se zde ukrýval reformátor Martin Luther. Na počátku 19. století byl hrad centrem snah o vytvoření sjednoceného Německa. Jeho kouzlu propadl i Richard Wagner, který jeho legendy vetkl do své opery "Tannhäuser und der Sängerkrieg auf der Wartburg". Umělecká sbírka Wartburgu obsahuje přibližně 9 600 předmětů: cenné obrazy, grafiky, sochy, historický nábytek a hudební nástroje. Nachází se zde také Lutherova bible z roku 1541 s originálními rukopisnými záznamy reformátora!

wartburgbibel-detail Lutherova bible s rukopisnými záznamy Martina Luthera | zdroj: Wartburg-Stiftung / Rainer Salzmann

Užijte si speciální akce

Hudební fanoušci milují představení Wagnerovy opery "Tannhäuser" na původním místě. Příchod hostů z druhého dějství opery, který se odehrává právě v sále, v němž se hra odehrává, pokaždé vyvolá husí kůži. Kromě toho je zde zejména od jara do podzimu široká nabídka koncertů, od moderních po klasické. Každoročně se během prvních třech adventních víkendů na hradě koná historický vánoční trh. Speciální dárky u stánků historických řemeslníků, středověká hudba, tradiční pochoutky a výhled na zimní Durynský les vytvářejí na vnitřních nádvořích hradu příjemnou vánoční atmosféru.

festsaal-wartburg-buehne Slavnostní sál na Wartburgu | zdroj: Wartburg-Stiftung, Thüringer Tourismus GmbH / Florian Trykowski

wartburg-weihnachtsmarkt-nestler Vánoční trh | zdroj: Wartburg-Stiftung / André Nestler

Turistika na romantických stezkách

Milovníky přírody a romantiky potěší Dračí soutěska tzv. Drachenschlucht nedaleko hradu Wartburg. Putujete zde mezi mechovými skalami a po pevných lávkách přes zurčící potok. Podle pověsti vznikla soutěska proto, že si skrz skály razil cestu drak. Ve skutečnosti tento zázrak vykonala voda potoka za miliony let. Okružní trasa spojuje Dračí soutěsku s Landkrabskou soutěskou, která ohromuje bizarními skalními útvary a divokou přírodou. Boční stezka vede až k hradu Wartburg. Výlet tak můžete spojit s návštěvou hradu.

s1933-0386 Turistika v Dračí soutěsce | zdroj: Thüringer Tourismus GmbH / Guido Werner

Více informací o hradu Wartburg a městě Eisenach najdete pod následujícími odkazy:
www.wartburg.de
www.eisenach.info
www.thueringen-entdecken.de/unsere-geschichte

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma