Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 10°C Polojasno

Léto je časem výletů – nezapomeňte zkontrolovat lékárničku

Léto je časem výletů – nezapomeňte zkontrolovat lékárničku
zdroj: Alliance Images / Shutterstock.com

Kontrola a doplňování lékárničky by měla probíhat celoročně. Ovšem v době četnějších výletů je to ještě důležitější. Rozhodně nelze spoléhat, že se cestou nic nepřihodí. Jedno staré pořekadlo praví, připraveným štěstí přeje. Buďte tedy raději připravení. Mimo to nejde pouze o obsah, ale především o to, abyste obsah lékárničky byli schopni pak použít také v praxi.

To znamená znát cirka složení některých léků (například léků na nevolnost), vedlejší účinky a různá omezení. Od věci není ani absolvování kurzu první pomoci. Dřív to bylo automatické, dnes se na tyto kurzy hlásí pouze ti, kteří jsou si vědomí toho, že jejich rychlý zásah a znalost mohou zachránit lidský život.

Další dobře míněnou radou je, že nikdy necestujte ať už do zahraničí nebo dovolenou v tuzemsku bez řádného pojištění. Co se lékárničky týče, měla by být vybavená tak, aby vám zbytečně nezabírala celý batoh či jiné cestovní zavazadlo. Obsahovat by měla vše nejnutnější, pro případné zdravotní komplikace, které vás mohou potkat.

2. shutterstock_1427733932 zdroj: Victoria 1 / Shutterstock.com

Co by měla lékárnička obsahovat?
Každá lékárnička může být vybavená rozdílně. Záleží na místu, kam cestujete, podnebí, dostupnosti lékařské péče, délce pobytu, dokonce i to, pro kolik lidí je obsah lékárničky určen. Také záleží na tom, zda se výletu účastní pouze dospělí nebo i děti, případně žena v jiném stavu. Mimo obsahu, kde mohou být léky na průjem, na horečku, léky na alergii, repelent, dezinfekce, náplasti, pinzeta, ale i vitamíny pro děti a těhotné a další, je potřeba zkontrolovat i dobu použitelnosti jednotlivých léků a přípravků. Veškerý obsah lékárničky je nutné chránit před sluncem, mrazem, vlhkem.

Co vše se může na cestách přihodit
Na cestách vás může potkat ledacos. Od průjmu, horečky, kašle, přes různé bolesti, spálení od sluníčka, odření, puchýřů od obuvi, opruzenin, podráždění očí, přes bakteriální či virové onemocnění. Jestli-že cestujete do míst, kde není možné navštívit lékaře, vyplatí se mít sebou i antibiotickou mast a antibiotika. K těm nejčastějším problémům patří nevolnosti, horečky, průjem, bolest v krku nebo i bolesti různého charakteru, kašel, spálení od sluníčka, ekzém, puchýře, alergické reakce.

Sami sebe a svou rodinu znáte nejlépe, proto by vybavení outdoorové lékárničky mělo být řízeno aktuálním zdravotním stavem a možnými předpokládanými zdravotními problémy. Zase úplně vše sebou člověk brát nemůže. O vybavení rozhoduje i to, zda vás má lékárnička chránit po celou dobu pobytu mimo váš domov nebo pouze na cestách a v místě pobytu je možnost další léky koupit podle aktuální potřeby.

3. shutterstock_299099513 zdroj: comodigit / Shutterstock.com

Co do lékárničky dát přednostně
Pokud nemáte nejmenší tušení, co by takové vybavení lékárničky na cesty mělo obsahovat, přinášíme seznam toho nejdůležitějšího:

  • Vaše léky, které pravidelně užíváte a jsou pouze na předpis
  • Léky proti průjmům, zažívacím potížím, nevolnostem, ale i projímadlo proti zácpě (pokud tím-to problémem trpíte) – každý zažívací trakt reaguje na nové prostředí jinak
  • Léky tlumící alergické reakce
  • Gel na léčbu kožní alergie
  • Pinzeta, háček na vytahování klíšťat, teploměr
  • Náplasti, obvaz, obinadlo, náplasťové stehy
  • Univerzální léky na bolest
  • Antibakteriální gel či ubrousky
  • Dezinfekce + přípravky na dezinfekci vody
  • Kapky (případně i mast) do očí
  • Léky na nachlazení, bolest v krku
  • Zklidňující p na popálenou pokožku (i spálení od sluníčka)
  • Opalovací přípravky
  • Vitamíny pro děti a těhotné

4. shutterstock_477270037 zdroj: Robert Przybysz / Shutterstock.com

Při vybavování lékárničky zvažte každý detail. Zda trpíte sluneční alergií, nespavostí v cizím prostředí, ekzémy při sprchování či koupání v jiné vodě, než jste zvyklí. Ženy mohou potrápit i vaginální mykózy z bazénové či mořské vody. Číhat na vás mohou i různé plísňové onemocnění. Míváte oteklé nohy při dlouhém stání? Pálí vás žáha po jídle? Než vyberete pro vás ty nejdůležitější léky a pomůcky, po-řádně to promyslete.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 1.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,070 25,170
USD 23,540 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma