Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Město, které nezná tabu. Amsterdam

Město, které nezná tabu. Amsterdam
zdroj: Profimedia

Do ulic tohoto města můžete klidně vyrazit s kalhotkami na hlavě a místní obyvatelé vás i přesto nebudou považovat za blázny. Vítejte v Amsterdamu!

Někde jsem slyšela, že Češi jsou nejliberálnějším národem Evropy. Já osobně bych Čechy šoupla až na druhou příčku a na první místo nominovala obyvatele Amsterdamu. Strávila jsem v hlavním městě Nizozemska sice jenom jeden den, ale i za tak krátkou dobu na mě udělali neuvěřitelný dojem. A právě o něj se chci s vámi podělit.

Kolo, kam se podíváš

O tom, že je Amsterdam rájem cyklistů, není pochyb. Na kole se tady prohánějí dámy v šatech, uhlazení elegáni v sacích i maminky s dítětem na zádech. Město je protkáno stovkou cyklostezek, takže cyklisté nemusí kličkovat na silnicích. A navíc, cyklisté tady mají vždycky přednost!

Pozornému turistovi neunikne, že nizozemská kola se od těch našich dost liší. Jelikož je Nizozemsko země rovná jako prkno, nepotřebují Holanďané přehazovačku a bohatě si vystačí jen s jedním převodovým stupněm. Nepostradatelnou součástí kola je i zvonek, kterým Nizozemci upozorňují neukázněné chodce a především turisty, že se producírují v jejich pruhu.

„V Amsterodamu i po celém Nizozemsku můžete narazit na parkoviště pro kola.“
„V Amsterodamu i po celém Nizozemsku můžete narazit na parkoviště pro kola.“

Kola jsou pro obyvatele Amsterodamu něco jako jejich děti. Podle statistik tu na každého (dokonce i na batolata) připadá jedno kolo. Svá kola si hýčkají, zdobí a náležitě hlídají. „Výpůjčky“ kol tady byly na denním pořádku, není proto divu, že zaparkovaná kola jsou uvázaná i třemi robustními řetězy.

Češi grilují, obyvatelé Amsterodamu jezdí po grachtech

Kromě kol si obyvatelé nizozemského hlavního města hýčkají i své jachty a loďky. Amsterodam je typický svými grachty (vodními kanály), které jsou oblíbeným odpočinkovým místem Nizozemců. Je docela hodně pravděpodobné, že až budete na břehu nasávat atmosféru města, tak na vás ze své loďky zamává rozjařená skupina Holanďanů.

„Parta kamarádů si užívá sobotního odpoledne – kde jinde než na člunu.“
„Parta kamarádů si užívá sobotního odpoledne – kde jinde než na člunu.“

Nizozemci jsou pořád v pohodě

Usměvaví, přátelští, upovídaní lidé, co neznají stres – takhle na mě po dobu mé krátké návštěvy zapůsobili obyvatelé Amsterodamu. Spokojeně se prohánějí ulicemi svého hlavního města nebo se bezstarostně s kamarády projíždějí po grachtech a zdraví každého člověka, který jim jejich úsměv oplatí. No, možná jsou všichni tak v pohodě proto, že si každé ráno vykouří i nějakého toho jointa…

„Romantické uličky vybízejí k večerním procházkám podél grachtů.“
„Romantické uličky vybízejí k večerním procházkám podél grachtů.“

Marihuana a sex – i to patří k Amsterodamu

A nakonec se dostáváme k tomu, na co se jistě těšil každý čtenář už od začátku článku. „A byla jsi v coffee shopu?“ To je jedna z prvních otázek, které padají, když se před někým zmíním, že jsem byla v Amsterodamu.

Pokud do Amsterodamu zamíříte jen kvůli tomu, abyste si zpříjemnili odpoledne v jednom z coffeshopů, máte štěstí, protože takové kavárny tady najdete na každém rohu. Vlastně tu mají jenom dva druhy obchodů – coffee shopy a sexshopy. Tohle město vnímá sex jako něco úplně přirozeného, kolem výloh sexshopů nabízející ty nejroztodivnější vibrátory, sexuální pomůcky a sadomasochistické oblečky chodí lidé bez mrknutí oka.

„Lehké dívky, které se vystavují ve výlohách, aby nalákaly zákazníky a coffee shopy – i to neodmyslitelně patří k Amsterdamu.“
„Lehké dívky, které se vystavují ve výlohách, aby nalákaly zákazníky a coffee shopy – i to neodmyslitelně patří k Amsterdamu.“

Zážitkem také je projít se jednou z uzoučkých uliček v centru města, ve kterých se nachází nevěstince. Spoře oděné dívky na ultravysokých podpatcích vám budou nabízet své služby. A ani se nemusí bát, že je zatkne policie, protože tady je prostituce legální. Ostatně jako téměř všechno.

Pro mnohé je Amsterdam místem, kde si můžou legálně koupit marihuanu. Pro někoho je to město všech možných neřestí. Já však na Amsterdam budu vzpomínat jako na město, které nezná žádné tabu.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma