Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Monako - miniaturní velkostát

Monako - miniaturní velkostát
zdroj: Profimedia

Monacké knížectví s rozlohou necelé dva kilometry čtvereční patří k nejmenším zemím světa, cesta z jednoho konce na druhý trvá tak půlhodinu. Bráno z hlediska turismu jde ale o velmoc, počty zahraničních návštěvníků mu mohou závidět i leckteré velké státy. Tradičně nejvíc jich je v době konání Velké ceny Formule 1.

Závod, pořádaný na normální silnici by se správně vůbec neměl jezdit, trať ani zdaleka neodpovídá současným standardům. Ale tradice je tradice, i když v tomto směru možná působí i jiné zájmy. Občanství totiž vlastní či mnozí piloti i majitelé stájí, a to z jednoduchého důvodu - nemusí platit daně!!

Filmový příběh

Čím ještě  jsou Monako a hlavně jeho nejproslavenější část, Monte Carlo, tak pozoruhodné? Určitě polohou, leží na překrásném místě Azurového pobřeží, ovšem najdeme zde zase jenom jednu pláž, i když perfektní, Larvotto.

Asi největším magnetem je tak tradice starobylého, sedm set let vládnoucího rodu Grimaldi. Tomu ještě dodalo patřičný lesk, když se kdysi kníže Rainier oženil se slavnou herečkou Grace Kelly.

Příběh šťastného manželství, které vydrželo až do její tragické smrti při autonehodě, byl tolikrát popsán či zfilmován, že asi nemá cenu ho připomínat. Nicméně sem (možná i díky tomu) stále jezdí hollywoodské hvězdy…

Další, co mu přineslo proslulost, bylo kasino. To přitáhlo pozornost nejen hráčů, ale i turistů a filmařů. Dlouho bylo libozvučně znějící jméno Monte Carlo synonymem pro svět hazardu, a i když štafetu už převzala jiná města, starosvětský půvab heren stále trvá a láká všechny, co mají buď dost peněz - nebo odvahu riskovat.

Monte Carlo zdroj: Profimedia

Výtah  ve skále

Prohlídka města moc času nezabere, ona je to také rozlohou spíš menší vesnice. Dá se začít u monacké Skály, na jejíž vrchol jezdí výtah! Hned vedle ní je na  prudkém srázu do moře známé Oceánografické muzeum, stojící, kde působil badatel Jacques-Yves Cousteau.

Vstupné je sice vysoké (11 euro), ovšem akvárium má zase přes sedmdesát oddělení a hemží se rybami všech světových moří. Pak lze pokračovat třeba do přístavu, kde kotví jedna luxusní jachta vedle druhé.

Odtud je vidět i výstavný knížecí paláct. Před ním stále hlídkují karabiníci, každý den je lze přesně pět minut před polednem zastihnout při střídání stráží. K místnímu koloritu patří úzké a malebné uličky s různými krámky, či hospůdky, nabízející mořské plody a víno.

Mezi nimi se pak do výšky tyčí katedrála, která slouží i jako hrobka panovnického rodu. Zvláštní zmínku zaslouží i čtvrť Moneghetti s exotickou zahradou, zaměřenou na tropické rostliny, na konci prohlídky se navíc lze kochat pohledem na nádherné krápníkové jeskyně.

Moneghetti

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma