Dnes je středa 16. října 2024., Svátek má Havel
Počasí dnes 4°C Polojasno

Murcia, krásné pláže a fascinující historie

Murcia, krásné pláže a fascinující historie
Teatro Romano, Cartagena © Jirka Pilnáček | zdroj: turistika.cz

Region Murcia, nacházející se na jihovýchodě Španělska, je známý pro své krásné pláže, teplé klima a přírodní památky. Tou nejvyhlášenější je laguna Mar Menor - největší přírodní slaná laguna v Evropě, oddělená od Středozemního moře úzkým pruhem země zvaným La Manga. Díky svým klidným vodám je ideální pro vodní sporty, jako je plachtění, windsurfing a kajakářství. Laguna je také známá pro své léčivé bahno.

Nejkrásnější přírodní památky Murcie

Přírodní park Sierra Espuña

Jeden z nejvýznamnějších přírodních parků v Murcii, který se nachází v pohoří Sierra Espuña. Park je známý svou rozmanitou flórou a faunou, včetně borových lesů, divokých koz, orlů a dalších vzácných druhů. Zajímavostí jsou Pozos de la Nieve - starobylé ledové sklady, které byly v minulosti využívány pro uchovávání sněhu. Sierra Espuña  je oblíbené místo pro pěší turistiku, cyklistiku i horolezectví.

Laguna Mar Menor

Mar Menor je největší přírodní slaná laguna v Evropě, oddělená od Středozemního moře úzkým pruhem země zvaným La Manga. Díky svým klidným vodám je ideální pro vodní sporty, jako je plachtění, windsurfing a kajakářství. Laguna je také známá pro své léčivé bahno.

Salinas y Arenales de San Pedro del Pinatar, přírodní rezervace poblíž Mar Menor je známá svými slanisky a plážemi. Je oblíbeným místem pro pozorování ptáků, zejména plameňáků, kteří sem pravidelně migrují. Rezervace nabízí také různé turistické stezky a krásné výhledy na slané laguny.

Přírodní park Calblanque (Parque Regional de Calblanque)

Tento přírodní park na pobřeží Costa Cálida je známý svými nedotčenými plážemi, písečnými dunami a suchými pouštními krajinami. Je to jedno z mála míst ve Španělsku, kde můžete zažít nedotčenou přírodu bez turistického ruchu. V parku žijí různé druhy ptáků, plazů a jiných zvířat.

Ricote Valley (Valle de Ricote) Ricote Valley (Valle de Ricote) © Jirka Pilnáček | zdroj: turistika.cz

Segura, Cañón de Almadenes a Ricote Valley (Valle de Ricote)

Cañón de Almadenes - kaňon podél řeky Segura je oblíbeným místem pro kanoistiku, rafting a pěší turistiku. Kaňon je známý svými strmými útesy, jeskyněmi a skalními malbami, které jsou součástí světového dědictví UNESCO.

Malebné údolí podél řeky Segura je známé svou bohatou vegetací, citrusovými háji a tradičními vesnicemi. Oblast je méně známá turistům, což z ní dělá ideální místo pro klidné procházky a objevování venkova Murcie. Údolí nabízí krásné výhledy na hory a okolní krajinu.

Pláže Costa Cálida a Cabo de Palos

Pobřeží Costa Cálida, které se rozkládá na více než 250 kilometrech, nabízí širokou škálu pláží, od rušných turistických letovisek po odlehlé zátoky. Pláže v oblastech jako Mazarrón nebo Águilas jsou oblíbené mezi rodinami, surfaři i milovníky klidného prostředí.

Cabo de Palos je přírodní útesový útvar, oblíbeným cílem pro potápěče díky svým křišťálově čistým vodám a bohatému podmořskému životu. Oblast je známá svými pod vodními jeskyněmi a vraky lodí, které lákají potápěče z celého světa. Je to také skvělé místo pro procházky po pobřeží.

Murcia je ale také region bohatý na historické a kulturní památky, které odrážejí jeho dlouhou a rozmanitou historii. Milovníci historie by rozhodně neměli vynechat návštěvu Cartagena. Toto přístavní město má fascinující historii, sahající až do římských dob.

Nejvýznamnější historické památky regionu Murcia

Hrad Lorca (Castillo de Lorca)

Tento impozantní středověký hrad byl postaven ve 13. století na ochranu hranic mezi křesťanským a muslimským územím. Dnes je z něj muzeum, kde si návštěvníci mohou prohlédnout archeologické nálezy a zúčastnit se různých interaktivních programů.

La Manga del Mar Menor La Manga del Mar Menor je úzký pruh země, který odděluje Středozemní moře od Mar Menor © Jirka Pilnáček | zdroj: turistika.cz

Cartagena

Cartagena je plná římských památek a jednou z nejvýznamnějších je Římské divadlo (Teatro Romano), které bylo objeveno v roce 1988. Divadlo, postavené v 1. století př. n. l., má kapacitu pro více než 6 000 diváků a nyní je součástí muzea, které návštěvníky provede historií této památky.

La Muralla Púnica (Kartaginské hradby). Tyto hradby pocházejí z 3. století př. n. l. a byly postaveny Kartáginci. Dnes mohou návštěvníci navštívit muzeum věnované těmto obranným hradbám, kde jsou vystaveny i artefakty z této éry.

Murcia, hlavní město regionu

Jednou z nejvýznamnějších staveb v Murcii je Katedrála Santa Maria. Byla postavena mezi 14. a 18. stoletím a kombinuje různé architektonické styly, včetně gotiky, renesance a baroka. Věž katedrály je jednou z nejvyšších ve Španělsku (93 metrů).

Další významnou stavbou je nedaleké Real Casino de Murcia, historické kasíno, postavené v roce 1847, je nádherným příkladem eklektické architektury. V interiéru najdete směs arabských, modernistických a neoklasicistních stylů. Je to jedna z nejnavštěvovanějších budov v Murcii, a i když už není kasinem, slouží jako kulturní centrum.

Almudí Palace (Palacio del Almudí), dříve sloužil jako obilnice a později soudní budova. Dnes je to kulturní centrum s výstavními prostory. Budova pochází ze 17. století a je jednou z nejvýznamnějších v Murcii.

Pozos de la Nieve Pozos de la Nieve - starobylé ledové sklady, v minulosti využívány pro uchovávání sněhu © Jirka Pilnáček | zdroj: turistika.cz

Caravaca de la Cruz

Toto malé město je jedním z pěti svatých měst katolického světa, kde se pravidelně konají poutě. Caravaca de la Cruz je známá svou Bazilikou Svatého Kříže a tradičními slavnostmi, jako je Fiesta de los Caballos del Vino.

Kříž v Caravaca de la Cruz je jedním z nejvýznamnějších náboženských symbolů v katolickém světě a důležitým poutním cílem. Město Caravaca de la Cruz se nachází v regionu Murcia a má zvláštní duchovní význam, protože je jedním z pouhých pěti měst na světě, kterým byl papežem udělen titul "Svaté město" (spolu s Římem, Jeruzalémem, Santiagem de Compostela a Santo Domingo). Tento status umožňuje Caravaca slavit Svatý rok (Año Santo) každých sedm let.

Murcia nabízí kombinaci historických památek, přírodních krás a středomořské pohostinnosti, což z ní dělá zajímavou destinaci pro cestovatele hledající klidnější a autentický zážitek ve Španělsku.Ideální pro cestování z Česka je přímý let do nedalekého Alicante.

Podcast o cestování

Se Zuzanou Churanovou, zástupkyni Španělské centrály cestovního ruchu pro ČR, Denisou Zmeškalovou a Karolínou Kilhofovou z HedvabnaStezka.cz si povídal Václav Kirchner o španělském regionu Murcia.

Objevte výjimečný region Murcia

>> www.spain.info/en/region/murcia

>> www.turismoregiondemurcia.es/cz

>> Murcia na Turistika.cz

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 15.10.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,020 23,200
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma