Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Na kolo do jihotyrolských Dolomit

Na kolo do jihotyrolských Dolomit
zdroj: tisková zpráva

Komerční sdělení:Provincii Jižní Tyrolsko/Südtirol najdeme v severní Itálii. V zimě sem všichni míří za skvělou lyžovanou, v létě naopak na kolo a za pěší turistikou. Přes 600 km údolních cyklostezek zaručuje, že v Jižním Tyrolsku najdou vhodnou trasu i cyklistky spíše sváteční. Naopak Dolomity jsou zárukou skvělých tras pro horská kola uprostřed neobyčejné krásy „bledých skal“. Pojďte se s námi projet Jižním Tyrolskem na kole.

Cyklistika pro rodiny s dětmi

V Jižním Tyrolsku je bezpočet malých i větších údolí, která jsou protkaná cyklostezkami pro každého. Ať už chcete jezdit po rovině, nebo vyzkoušet i nějaký ten kopeček. Údolí Eisacktal/Valle Isarco má pro ty pohodové cyklistky připravenou trasu, která spojuje starobylé sídlo biskupů Brixen/Bressanone a městečko umělců Klausen/Chiusa. Pokud naopak vyrazíte z Brixenu na sever, čeká vás na trase habsburská pevnost Franzenfeste. Celá cyklostezka Eisacktaler Radweg se táhne od Brenneru až do Bozen/Bolzana.

Z údolí Hochpustertal/Alta Pusteria vede dobře značená cyklistická stezka až do východotyrolského Lienzu. Cyklotrasa Drauradweg začíná u pramene řeky Dráva poblíž Toblachu/Dobbiaco v regionu Hochpustertal a pokračuje dalších 366 km podél řeky Rakouskem až na slovinské hranice. Drávská cyklostezka je jedinečná pro svou přírodní nádheru a kulturní rozmanitosti nacházející se podél trasy. Cestu zpět můžete navíc bez problémů absolvovat v některém z vlaků Pustertalské železnice.

Jižní Tyrolsko zdroj: tisková zpráva

Projíždět údolím Vinschgau/Val Venosta znamená projíždět jablečnými sady na úpatí ohromných sněhem pokrytých horských velikánů a také středověkými vesničkami. Jedna ze nejhezčích cyklotras této oblasti je bezesporu cyklotrasa podél řeky Etsch/Adige - Via Claudia Augusta. Jde o dálkovou cyklotrasu, která se vine z Německa až do italských Benátek. Jeden z nejhezčích úseků je jihotyrolská část ze sedla Reschenpass/Passo Resia do lázeňského Merana. A proč zrovna trasa Claudia Augusta? Protože Císař Claudius nechal na této trase v letech 45/46 našeho letopočtu dokonce první řádnou silnici v celém Alpském prostoru. Její návštěva se i dnes rozhodně vyplatí, protože nabízí jedinečnou kombinaci podmanivé krajiny, pulsujících městeček, malebných vesniček i kulturně-historického bohatství.

Jižní Tyrolsko zdroj: tisková zpráva

Pro drsnější bikery

Koho už nebaví brázdit cyklostezky v údolích, může vyrazit do těch správných hor. A těmi Dolomity určitě jsou. Jsou jedinečné svou krásou, kterou ocenila v roce 2009 i organizace UNESCO a zařadila Dolomity mezi své přírodní poklady. Znáte třeba slavný masív Sella? V zimě jej můžete obkroužit na sjezdovkách, v létě se tu zapotíte na kole. Trasu Sella Ronda Mountainbike můžete sice zdolat pouze s průvodcem, přesto to je skvělý a náročný zážitek. Okruh kolem masívu Sella ve směru hodinových ručiček měří 58 kilometrů a zahrnuje převýšení cca 3400 metrů, trasa proti směru hodinových ručiček měří 53 km a překonat musíte 3000 metrů výškového rozdílu. Bikepass Sella Ronda s průvodcem stojí 40 € na osobu. Bez průvodce není možné získat Bikepass na použití lanovek. Požitek uprostřed fascinujícího horského světa Dolomit je zaručen.

Cyklistické a MTB akce v Jižním Tyrolsku

MTB závod „Sella Ronda Hero“ – 2.7.2011

Silniční cyklistický závod "Maratona dles Dolomites" – 10.7.2011

Silniční „Sella Ronda Bike Day“ – 3.7. a 18.9.2011

Cyklistický den „Stelvio Bike“ – 3.9.2011

Další informace o cyklistice v Jižním Tyrolsku najdete na www.suedtirol.info/cyklistika a aktuální informace také na www.facebook.com/jiznityrolsko.

Cyklisticky laděné fotky najdete i zde.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma