Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nejvíc mě baví odlišnosti v jednotlivých zemích, tvrdí vášnivá cestovatelka

Nejvíc mě baví odlišnosti v jednotlivých zemích, tvrdí vášnivá cestovatelka
zdroj: tisková zpráva

Proč určitě stojí za to vidět krásy Austrálie? Jaký zážitek byla návštěva Osvětimi? To vše v rozhovoru s cestovatelkou Zuzkou.

Zuzka (29) je velmi energická žena, která pracuje jako profesionální hosteska, ale ve svém volném čase, ráda cestuje. Z jejích dosavadních cest mě nejvíce zaujala Austrálie. V našem rozhovoru možná budu odbíhat i k jiným zemím, které Zuzka navštívila, abych se tak dozvěděla co nejvíce.

Zuzko, když takhle cestuješ, promýšlíš a plánuješ své cesty předem nebo je vše tzv. na blind?

Každou cestu si trochu dopředu připravím – všechny zajímavosti, které chci vidět, případně trochu pročtu průvodce. Tak třeba měsíc před výjezdem.

Někteří lidé praktikují při svém cestování stopování. Jsi celkem dobrodružná povaha, zkoušela jsi to také? Měla jsi vždy štěstí?

Tak já většinu svých cest po Evropě „prostopovala“, a protože to většinou bylo s holčinou, tak jsme nikdy moc nečekaly a zažily po cestě neskutečně zážitků a dobrodružství.

Tvým zatím posledním cílem byla Austrálie. Co Tě zde nejvíc zaujalo? A jací jsou Australané?

Austrálie je úžasná. Je to překrásná země s nádhernou flórou a pro nás exotickou faunou – to mě vždycky baví tyhle odlišnosti. Nevím, jestli mě něco zaujalo úplně nejvíc, ale hodně se mi líbily pralesy, příroda a zvířata v Queenslandu a těšila jsem se, až naživo uvidím operu v Sydney. Taky mě zaujalo, že v každém městě mají nádherné obrovské parky –  botanické zahrady otevřené pro veřejnost, hodně jsou spjati s přírodou i ve velkých městech. Australané jsou strašně moc srdeční lidé, hned se kamarádí a hrozně rádi si povídají, vůbec nejsou uzavření a omezení jako lidi u nás.

,,Cestování je Zuzčinou velkou vášní.
,,Cestování je Zuzčinou velkou vášní."

Co bys doporučila v Austrálii navštívit? Kde jsi se všude byla podívat ?

Byla jsem v Brisbane, to je moc pěkný – takový bussines město. Pak jsem projela celé pobřeží na sever do Cairns. Nádherné je právě okolí Cairns – deštné pralesy, krokodýlí farmy, klokani, kávové plantáže, je to tam hodně exotické. A pak jsem letěla do Sydney.

Přejdeme k návštěvě našeho sousedního státu, a to Polska. Navštívila jsi i Osvětim. Jak na Tebe tato prohlídka zapůsobila?

Osvětim byla hodně silná káva. Hodně jsem o holocaustu načetla a vždycky mě tahle tématika zajímala, takže jsem Osvětim chtěla dlouho vidět na vlastní oči. Dělí se na dvě části – Osvětim I, kde byl spíš pracovní tábor – připomínalo mi to Terezín a Osvětim II – Birkenau, které bylo vystavěné později hlavně jako vyhlazovací tábor, takže obrovské plynové komory, pece, ale hodně to bylo zničené, jak se snažili Němci odstranit stopy při osvobození...

A jaké pamětihodnosti bychom neměli opomenout při návštěvě Krakova?

Krakov je překrásné historické městečko s protékající řekou. Každopádně bych doporučila navštívit krakowské náměstí, které je hodně rušné a mile turistické. Zámek s katedrálou Wawel a procházku kolem řeky.

,,Austrálie je překrásná země s nádhernou flórou a pro nás exotickou faunou.
,,Austrálie je překrásná země s nádhernou flórou a pro nás exotickou faunou."

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma