Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nemáte rádi horko? Ochlaďte se mezi karlštejnskými zdmi

Nemáte rádi horko? Ochlaďte se mezi karlštejnskými zdmi
zdroj: Mediafax

Kdo by neznal český muzikál Noc na Karlštejně. Ale víte, co vás čeká na hradě ve dne?

Karlštejn byl založen v roce 1348 jedním z nejznámějších českých panovníků Karlem IV. Ten chtěl vystavěním hradu získat místo, kam by uložil svoje poklady. Mezi ty, mimo jiné, patří i korunovační klenoty.

Prohlídky

Hradem vedou tři prohlídkové okruhy. První vás zavede do interiéru v obou patrech Císařského paláce a do spodní části Mariánské věže, ve které se nacházejí předměty a vybavení ze 14. století.

Další prohlídkový okruh prochází východním horním patrem Mariánské věže, Velkou věží a východním křídlem Císařského paláce. Návštěvníci si zde budou moci prohlédnout např. Malou i Velkou hradní obrazárnu, visutý věžní most či kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Pokud zvolíte třetí možnost z nabízených prohlídek, podíváte se do Velké věže. Ta nabízí nádhernou vyhlídku do okolí Karlštejna.

Všechny prohlídkové okruhy je možné absolvovat pouze s průvodcem a také počet osob ve skupince je omezený. Více informací o vstupném a otevírací době najdete na stránkách hradu.

Lidé z vosku na Karlštejně

Jestliže příliš neholdujete klasickým prohlídkám hradů a zámků, Karlštejn pro vás má připraveno ještě něco – Muzeum voskových figurín. Ty mají podobu řemeslníků, vězňů, ale i známých historických osobností. Setkáte se zde tak i se všemi manželkami Karla IV., s Františkem Josefem či Napoleonem.

Karlštejn v roce 1870 na fotografii Františka Fridricha
Karlštejn v roce 1870 na fotografii Františka Fridricha

Nechybí ani zástupci moderních dějin: T. G. Masaryk, A. Dvořák a B. Smetana, E. Beneš neboMarie Terezie.

Oživlá historie

Karlštejn se, stejně jako mnoha dalších hradů po celé České republice, zapojil do projektu s názvem Oživlé památky. Ten se snaží ukázat, že historické památky nejsou jen mrtvými pozůstalostmi po našich předcích. Na září je na Karlštejně připravena výstava Dědictví antikypředstavující dobové gemy.

Gema (případně gemma) je drahokam nebo polodrahokam s vyrytým nebo vyřezaným obrázkem. Existují ale i gemy vyrobené ze skla.

Začátek výstavy je od 9:30 v nově otevřené konírně Císařského paláce.

Pohled na hrad z jižní strany
Pohled na hrad z jižní strany

A co dál?

Srpen se sice chýlí ke konci, ale na Karlštejně je kulturní program v plném proudu. Po celé září je na hradě umístěna výstava 15. let Karlštejnského vinobraní ve fotografiích. Mezi 1. a 2. zářím se těšte na Hradozámeckou noc, kdy je hrad otevřen i přes noc a zve na speciální prohlídky.

O týden později se na karlštejnském nádvoří představí pražské divadlo CD 2002 ve hře Hrbáčaneb Neversův bod je to poslední, co můžete spatřit.

Do konce září stále probíhá prodloužená výstava spisovatelky a ilustrátorky V. KlimtovéPohádkové srdce Evropy.

Poslední víkend v září bude patřit XVI. Karlštejnskému vinobraní, v říjnu pak bude v rámci akce13. komnata hradu Karlštejn mimořádně zpřístupněn prostor bývalého apartmá císařovny v Císařském paláci.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma