Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Ničíme Bali? A je Canggu ještě vůbec Bali?

Ničíme Bali? A je Canggu ještě vůbec Bali?
zdroj: Profimedia

Na Bali jsem se poprvé odjela v roce 2013 a před třemi lety jsem se tu natrvalo usadila. Canggu - původně malá vesnice na západě Bali, asi hodinu cesty od letiště, se neuvěřitelným tempem mění. Před pěti lety tu bylo pár kaváren, restaurací, surfaři sem jezdili kvůli vlnám. A teď?

Už tu nenajdete nic z toho původního Bali. Vše se přizpůsobilo turistům a to doslova. Připadáte si tu jako v kterékoliv metropoli v Evropě. Sama vím, že i já jsem součástí tohoto problému. Zrovna sedím v jedné kavárně, blízko pláže Batubolong. Tato kavárna dělá asi nejlepší cappucino a flat white široko daleko a stačí jí prodávat jen kávu a uživí se, nemusí tu nabízet vůbec žádné jídlo. Ale je to zvláštní - jsme v rozvojové zemi, kde místní cappucino nepijí. A tady ta kavárna je plná turistů a expatů. Pár vedle mě ve svém jóga outfitu si stěžuje, že je tady „příliš mnoho turistů a staví se tu příliš mnoho hotelů“. A kluk přikyvuje: „Jo, jo, Canggu je zničený“.

RYCHLOST ROZVOJE
Všichni v Canggu si stěžují jakou rychlostí, se to tady rozvíjí. Ale vždyť my všichni jsme součástí tohoto rychlého rozvoje. Chcete hodinu jógy? V Canggu je hned několik studií. Chcete si dopřát masáž? Na masážní salóny narazíte na každém rohu. Party, happy hour, plážové kluby – opět jich tu najdete spousty. Pořád se tu staví, chodit po Canggu pěšky je docela výzva. Proplétáte se mezi motorkami a náklaďáky. Silnice je úzká a jen tak tak se vyhnete tomu, aby vás srazilo auto. Navzdory obrovskému nárůstu dopravy jsou zde dlouhé úseky hlavní silnice bez stezek, takže ani jinou možnost nemáte než chodit po silnici. Veřejná infrastruktura neudržela krok se soukromým růstem. A růst v tomto krátkém časovém období je alarmující.

echo_beach zdroj: Profimedia

PROBLÉM S VODOU
Občas se tu bavím s různými lidmi v hotelech a většina se bojí o budoucnost Canggu. Jeden brazilský expat pracující pro hotelový řetězec mi říkal, že problém celého vývoje je, že na jihu Bali už pomalu dochází voda. Mohlo by se klidně zastavět poslední rýžové pole, ale nebude tam dostatek vody, aby to šlo. Podle průzkumu britského akademika Stromy Cole je asi 60 % vody Bali využíváno turisty. Jeho výzkum ukazuje, že provozovatelé cestovního ruchu, kteří mají hluboko do kapsy, dál vrtají pod hladinou a „nasávají vodu svých sousedů“. Zbývající zásoby vody se zmenšují - v posledních 10 letech klesly vodní hladiny na Bali o 50 metrů v některých částech Bali 60 % řek je vyschlých. Jakmile do akviferů (zásobníky vody pod zemským povrchem) začne pronikat slaná voda, podzemní voda se stane pak neužitečnou pro domácí účely.

TIP: Vydejte se na zájezd na Bali a poznejte místní kulturu, památky a hlavně nádherné pláže. Zájezd Krásy Bali na 13 dní vás provede tím nejkrásnějším z ostrova.

CESTOVNÍ RUCH HLAVNÍ PŘÍJEM PRO BALI
Bali silně spoléhá na cestovní ruch. Stále mě fascinuje, jak jejich společenské a náboženské obřady koexistují s tak ohromným množstvím západních turistů, zdánlivě bez problému. Ale je to jen iluze. Místní se smějí, když vás potkají, ale také si o nás myslí své, zvláště když nerespektujete jejich zvyky. Stačí jen pár let a ulice Canggu jsou nepoznatelné a většina z nich je zastavěna. Ze starých obchodů, které tu dříve byly, se staly bary, bistra, kavárny, raw restaurace nebo steak bary. Jak se z ospalé rybářské vesnice mohlo stát něco tak globálního, co najdete všude jinde ve světě? Canggu opravdu vypadá podobně jako kterákoliv jiná metropole. Kavárny a restaurace mají podobný design jako v Praze nebo v Londýně či Miláně. A vy máte pocit, že už ani na Bali nejste. Rýžová pole byla zničena a na jejich místě se objevila hipster urban vesnice jako ze západního filmu. Ale na Instagramu to vypadá skvěle. Když jsem se sem vrátila v únoru po dvou měsících, cestou z letiště zpět do Canggu jsem viděla, jak se to tu změnilo za pouhé dva měsíce! I místní řidič se dost rozčiloval, že místní farmáři rozprodávají pozemky a pak si stěžují, že nemají, kde pěstovat rýži. Ale peníze jsou stále důležitější než příroda.

berawa beach zdroj: Profimedia

CO BUDE DÁL?
Jaký má smysl dát si zdravé jídlo s nízkým obsahem cholesterolu a dobrou kávu, pokud pak nebude voda? Sama si občas taky zajdu na evropské jídlo a dobrou kávu. Vím, že z toho nemůže vinit jen ty ostatní. Cestovatelé píší blogy o nej místech a přispívají tak nechtěně k čím dál větší návštěvnosti. Ale co se stane s přírodou? Jakmile bude zničena, budeme se snažit ji znova obnovit? To samé můžete vidět na Nusa Penida – v roce 2013 jsem tam sotva narazila na turistu. A tento rok? Davy lidí. A pokud bude poptávka po tom, co je běžně dostupné jen v Evropě a ne v rozvojových zemích, brzy si ta krásná místa pomalu, ale jistě zničíme a nebudeme mít kam jezdit. A to se děje i s Canggu. Rýžová pole mizí a všude vyrůstají přehnaně velké vily jak z katalogu. A nakonec Canggu bude zničeno.

Autor: Jana Švejdová

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma