Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Nový turistický magnet - Slezskoostravský hrad

Nový turistický magnet - Slezskoostravský hrad
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Svého času stál na kopci, jak se na pořádnou pohraniční strážní pevnost sluší a patří. Díky uhelné těžební činnosti ale během druhé poloviny 19. století klesl asi o šestnáct metrů. Od počátku 20. století pak jen chátral a jen o vlásek unikl demoličnímu výměru.

Po celkové rekonstrukci, která byla v tento čas ukončena po šesti letech usilovných prací, hrad láká nejenom turisty a návštěvníky kraje z domova i zahraničí, ale není týdne, aby se zde nepořádala nějaká akce. Kromě výstavy fotografií, divadelních představení a koncertu se zde uskutečnila i řada pracovních jednání zástupců vedení měst Ostravy a Katovic.

Hradní radní

Ostravští radní jsou tady totiž doma, neboť chátrající hrad město koupilo a po nákladné rekonstrukci, která začala v roce 2004, ho zachránilo. Před krátkým časem byla dokončena poslední velká akce, přístavba severního křídla budovy, která dnes slouží jako víceúčelový kongresový prostor.

Hrad byl postaven ve druhé polovině 13. století u brodiště poblíž soutoku řek Lučiny a Ostravice. Jeho úkolem byla ochrana zemské stezky z Opavy přes Hlučín a Těšín až do Krakova, a zejména ochrana hranice polského státu, kterou tehdy tvořila řeka Ostravice.

Již ve 13. století byl obehnán 4 metry vysokou a 2,5 m širokou zdí. Hraniční pevností ale přestal hrad být roku 1327, když slezská vévodství včetně těšínského připadla jako léno českým zemím. V roce 1508 hrad koupil Jan Sedlický z Choltic, který ho v letech 1534-1548 přestavěl na zámek.

Pohromu pro něj znamenalo působení uhlobaronského rodu Wilczků, kteří ho drželi až do roku 1945, kdy byl vyvlastněn. Ti totiž těžbou uhlí v těsném okolí zámku zcela vědomě celý objekt prakticky zničili.

Ale konec dobrý, všechno dobré. Čest a sláva za záchranu této památky patří Ostravě, která je jediné město v České republice, co  obnovilo hrad a dokonce ho i rozšiřuje a pilně využívá, k čemuž zdárně využila i dotace z fondů EU.

Prima výletní místo

Ke Slezkoostravskému hradu se snadno dostaneme i pěšky z výstaviště Černá louka. Uvítá nás vstupní brána s věží, která tvoří nejvyšší budovu obnoveného komplexu. V jednotlivých patrech si mohou návštěvníci prohlédnout stálou expozici historie hradu a města Ostravy, expozice třicetileté války a období Husitství.

Již hradní nádvoří má pro turisty připravenu pár atrakcí. Vděčné jsou ukázky prostředků útrpného práva, jako je klec, kláda či pranýř. Kuriózní je i hradní kašna, která nikdy nebyla funkční, maximálně sloužila jako nádrž na dešťovku. Hrad stojí totiž na skále a nevyvěral zde pramen čerstvé vody, která se sem proto musela vždy dovážet.

K nejstarším místnostem patří pevnost. Po rekonstrukci je zde obřadní síň i dobová hradní kovárna, pod její klenbou se nachází nejenom velká akvária plná sladkovodních ryb, ale i muzeum čarodějnic a expozice práva útrpného i s mučírnou.

V nejvyšším patře je pak rozhledna, která turistům nabízí krásný pohled na řeku Lučinu a centrum města. Nechce se ani věřit, že ještě na počátku 21. století o Slezskoostravském hradu vědělo jen pár zasvěcenců, neboť jeho zašlou slávu připomínaly jen rozvaliny a ruiny.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,300
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma