Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Ohridské jezero v Makedonii nahradí (až na sůl) moře. A turisté ušetří...

Ohridské jezero v Makedonii nahradí (až na sůl) moře. A turisté ušetří...
zdroj: tisková zpráva

Makedonie je pro nás stále velkou neznámou, přitom cesta tam trvá jen o pár hodin víc, než do Chorvatska. Příčina nezájmu spočívá možná v tom, že nemá moře, na druhou stranu Ohridské jezero ho rozlohou i průzračností dost připomíná a může ho také do jisté míry - tedy až na slanou vodu - nahradit, nakonec patří s Bajkalem a Tanganikou mezi nejstarší na světě a je pod patronací UNESCO.

K němu ostatně míří většina zahraničních turistů, kteří na rozdíl od nás už tento malý stát (má přibližně stejnou rozlohu jako Morava, ale o milion méně obyvatel) objevili. Kromě milovníků koupání a opalování sem jezdí hlavně příznivci dnes módní aktivní dovolené, zdejší kopce, pahorkatiny či hory jsou ideální pro celodenní túry - ať už pěší či na kole.

Hotel Metropol

Nerušené toulání

Asi nejvíc si na své přijdou ti, co rádi putují přírodou a nocují pod širákem, kde se jim zrovna zamane, až na národní parky (Mavrovo, Pelister a Galičica) tu neplatí žádná zvláštní omezení - ani co se týče rozdělávání ohně.

Lze se nerušeně a klidně celé dny toulat, aniž byste potkali živáčka, pokud člověk po čase zatouží přece jen po civilizaci, není problém sejít k nějaké vesničce na úbočí, a to by musela být hodně velká smůla, aby se v ní nenašlo skromnější ubytování, v rodinných penzionech i za 5 euro za noc!

Kopce zdroj: tisková zpráva

Na druhou stranu všude v okolí Ohridu rostou jako houby po dešti moderní hotely, které si - nejen pokud jde o vybavení a nabízené služby - v ničem nezadají s těmi „západními“. Jeden z nich, čtyřhvězdičkový Metropol Lake Resort, leží přímo na břehu jezera.

Šéf marketinku Filip Misevski mě nejprve provedl luxusně zařízenými pokoji, jimž se vskutku nedá nic vytknout, navíc pobyt lze pořídit již od 55 euro za noc, což je více než kulantní.

Hotel na úrovni

"Kromě příznivých cen se snažíme nalákat turisty na co nejdokonalejší zázemí - kromě nezbytné sauny, fitness, apod. jsou součástí areálu hřiště na basketbal, fotbal, tenisové kurty, mají možnost si zarybařit, projet se na kánoi, potápět, zkusit windsurfing.

Máme výhodu v poloze, jsme blízko města, ale zároveň na samotě, ničím nerušené soukromí je to, na co hodně hostů slyší. Hlavní sezónu máme od dubna, kdy bývá slunečno i teplo - sice na koupání už moc ne - ale zase je takové počasí jako stvořené k procházkám po okolních kopcích", říká Filip Misevski.

Pokoj. zdroj: tisková zpráva

Ohrid kontra Skopje

Není ani bez zajímavosti, že právě v Makedonii se usídlili žáci důvěrně známých věrozvěstů Cyrila a Metoděje, Svatí Naum a Kliment (jeho hrob je ve zdejším kostele, který mu byl zasvěcen). Když si na něj věřící dá ucho, uslyší, jak mu stále bije srdce a poté se mu splní každé přání.

Ohrid je nejnavštěvovanějším městem Makedonie, přesto, že hlavním je přibližně tři sta kilometrů vzdálená Skopje. Ta ale byla v roce 1963 zničena zemětřesením, po němž toho z ní - až na tureckou část - mnoho nezbylo.

Jako memento zůstalo zničené průčelí bývalého nádraží s hodinami, které se zastavily v 5 hodin 17 minut, tedy okamžiku, kdy, románově řečeno, se země otevřela a nastalo peklo.

Budovy v centru sice byly poté znovu postaveny tak, aby lépe odolaly otřesům, nicméně v duchu socialistického realismu, takže logicky ničím zvláštním nenadchnou.

Skopje

Náboženství v  kurzu

Nicméně pár zajímavých míst se také najde, například pevnost Kale (lépe řečeno její zdi vysoko nad městem), mešita Mustafa Paši, orientální bazar, pár starých uliček, kamenný most přes řeku Vardar z patnáctého století a také menší kostelíky - ty jsou ostatně v každé vesnici, pravoslavné náboženství je stále v kurzu.

Za návštěvu stojí okolí Prilepu, kde se pěstuje tabák a nedaleké Kavadarci, kde vyrábí výtečné víno. Nejrozšířenější tamní odrůdu, Vranec, oceňují i znalci. Za kulantní sumu lze zajít na ochutnávku do některých vinařství, největší nejen v okolí, ale na celém Balkáně, je Tikveš.

Jde o výjimečný zážitek, od jemného bílého se hosté propracovávají až k sytě rudému červenému a k tomu ukusují chutné klobásky, šunku či sýr. V Makedonské gastronomii - ostatně jako v celém státě - se mísí vlivy balkánské, evropské a orientální - zejména turecké - kuchyně.

vINAŘSTVÍ

Kulinářské hody

Mezi speciality patří ohridský pstruh připravovaný na různý způsob, kapr po prespansku, či sušené rybky - cironki. Oblíbené jsou i hustší polévky, zejména rybí a telecí (říká se jim čorba) a pak dvě jídla, z názvu důvěrně známá i u nás - čevapčiči a čufty.

Pokud jde o přílohy, na jinde obligátní hranolky si tady nijak zvlášť nepotrpí, „žebříček popularity“ suverénně vedou gravče tavče (někde se to píše obráceně, tavče gravče) což jsou opečené pikantní fazole smíchané s brambory a ochucené červeným pepřem.

Nesmíme zapomenout ani na zeleninu a zejména saláty, které neodpočívají předem připravené v lednici, ale jsou připravovány zásadně až po příchodu hostů a podávají se jako předkrm s taktéž čerstvým bílým chlebem - některé restaurace si ho dokonce sami pečou.

Menu přijde průměrně na 250 dinárů (obvykle i se sklenkou vína či piva) což zhruba odpovídá naší stokoruně, takže určitě není třeba tahat sebou z domova konzervy. Zkrátka a dobře, zajet do Makedonie se po všech stránkách vyplatí - i když nemá moře. Nakonec - Ohridské jezero ho po všech stránkách nahradí, nepoznáte rozdíl. Jedině snad v tom, že voda není slaná. Ale kdo by ji pil, když je tu víno?

Pláže zdroj: tisková zpráva

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma