Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Opravy sakrálních památek za podpory EU

Opravy sakrálních památek za podpory EU
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Kříže, kapličky, či Boží muka patří neodmyslitelně k české krajině. Na většině z nich se ale podepsal příslovečný zub času i leckterá lidská ruka v dobách nedávných. Dnes patří k dobrému tónu jejich renovace i obnova, kterou se zabývá řada nejrůznějších spolků a občanských organizací, včetně mnoha Obecně prospěšných společností.

Finanční částky na restaurátorské práce jsou hrazeny z nejrůznějších sbírek veřejnosti nebo i za přispění obcí a městeček. Pozadu nezaostává ale ani Brusel, jen v regionu České Švýcarsko činí celková výše investic z prostředků Evropské unie téměř tři miliony korun.

Naslouchejte hlasu venkova

Od počátku června 2011 mohou pozorní návštěvníci Českého Švýcarska v krajině objevit dalších osm obnovených drobných sakrálních památek, které opravuje obecně prospěšná společnost České Švýcarsko v rámci projektu „Naslouchejte hlasu venkova (Listen to the Voice of Villages).

S opravenými památkami se návštěvníci a turisté setkají u labské cyklostezky v Dolním Žlebu, v lesích za Jetřichovicemi i v centru Starých Křečan, kde mohou lidé obdivovat monumentální nový železný kříž s Kristem, zvaný původními obyvateli Hillens Kreus.

Díky dotacím z EU byl obnoven na soukromé zahradě v Janově i jedinečný unikát – památkové chráněná pískovcová stéla. Bohatě zdobený kamenný podstavec několika řádky upomíná na nešťastnou smrt desetileté Johanny Schubertové, zastřelené omylem při honu v roce 1705.

S podporou EU

Kromě výše jmenovaných památek již byly v roce 2010 v nejsevernějších Čechách opraveny také křížky a skalní výklenek ve Chřibské, Hřensku, Růžové, Janově a v Mikulášovicích i kaple Panny Marie Karelské na Vlčí hoře.

V letošním roce bude oprava vybraných drobných sakrálních památek v regionu České Švýcarsko dokončena. Celkem bylo v plánu opravit 27 objektů mj. i Bratrské oltáře u České Kamenice, svého času oblíbený cíl turistických výletů.

Celková výše investic z prostředků EU je téměř tři milion korun. Projekt „Naslouchejte hlasu venkova“ je spolufinancován ze zdrojů EU v rámci Operačního programu Nadnárodní spolupráce Střední Evropa a z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,580 23,760
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma