Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Památky v Mexiku, které rozhodně musíte vidět

Památky v Mexiku, které rozhodně musíte vidět
zdroj: Jess Kraft / Shutterstock.com

Z každého místa a zákoutí Mexika na vás dýchne kus historie – to je hlavní lákadlo pro každoroční nával turistů. Prolíná se zde krása dávnověké architektury i energická moderna v mexických ulicích. Nejvíce navštěvované jsou památky, historická a posvátná místa. No a samozřejmě nemůžou chybět legendární tacos a tequila! Co byste při své návštěvě Mexika neměli minout?

Chichén Itzá
Pravděpodobně nejnavštěvovanější památka Mexika. Jedná se o starobylé ruiny na ostrově Yucatán, které mají tvar pyramidy. Dříve ji obývali Mayové jako nejdůležitější a nejposvátnější místo říše. Tyto zříceniny jsou dokonce zapsané na seznamu UNESCO a byly vyhlášeny za jeden ze sedmi divů světa. 

Chacchoben
Sice méně známá památka mayských run, ale o nic méně zajímavá. Nachází se jižně od města Tulum v tropickém lese. Ruiny byly objeveny v roce 1942 farmářem, který toto místo dokázal utajit až do roku 1972. Následně se o něm dozvěděla mexická vláda, která architektonické pozůstatky prohlásila za starověkou zříceninu – osídlena byla už od roku 700 před naším letopočtem. Zajímavostí je, že zde nenajdete jediný nápis či ornament, což je u ostatních nalezených ruin zcela běžné.

Zříceniny v Tulumu
Zříceniny tohoto města jsou jediné, které byly objeveny u moře. Město dříve fungovalo jako námořní přístav a hlavní obchodní uzel, kde se ve velkém obchodovalo s mědí, bavlnou a kakaem. Nachází se zde pevnost ve tvaru pyramidy a okolní obydlí, které postavili opět staří Mayové. Při návštěvě této památky si navíc užijete tyrkysové pláže. Každopádně je dobré být vždy připravený na každý scénář, a proto byste neměli podcenit variantu pojištění storna zájezdu předtím, než se na cestu za mayskou historií vydáte. 
 
Mayapán
Jedná se o bývalé opevněné město, kde dříve žilo až 17 000 obyvatel ve více než 4 000 stavbách. Bývalo nepsaným centrem mayské kultury a politického dění. Najdete jej na ostrově Yucatán, kousek od Méridy. Prohlídku pozůstatků tohoto města byste si neměli nechat ujít. 

Monte Albán
Monte Albán je komplex zřícenin, jejichž vznik se datuje do období kolem roku 500 př. n. l. Poznáte zde, jak na úbočí kopce v údolí Oaxaca žila a pracovala téměř tisíc let civilizace Zapotéků. Vyvýšená poloha sloužila jako obrana proti útočícím kmenům a pyšní se tak nádherným výhledem na okolní krajinu.

Velká pyramida v Cholule
Obrovská pyramida patří mezi ty největší na světě. A není se čemu divit – její výška dosahuje až úctyhodných 55 metrů. Svým objemem dokonce předčí i egyptské pyramidy. Odhaduje se, že byla postavena před více než dvěma tisíci lety. Nedávno byla objevena síť tunelů vedoucí pod touto pyramidou. Vykopávky dále také odhalily náboženské oltáře a plošiny, které se používají při rituálech. Můžeme se tak jen domnívat, co se za dob starých Mayů v tomto místě odehrávalo. 
Pokud se sem chcete vydat, naplánujte si výlet na brzké ráno – jedná o místo, které ročně navštíví půl milionu návštěvníků. Určitě také nezapomeňte na pojištění na dovolenou.

Palenque
Chrámy ležící hluboko v srdci Mexika pochází z roku 200 n. l. Najdeme je ve státě Chiapas a rozhodně byste si na tento výlet měli vyhradit celý den, je zde totiž stále co objevovat. V případě, že vám ani to nebude stačit, navštivte nedaleko ležící pohřebiště vůdce Pakala, nacházející se pod Chrámem nápisů. Místní muzeum nabízí také spoustu skvostů v podobě mayských glyfů a starověké keramiky.

shutterstock_518207116 zdroj: Diego Grandi / Shutterstock.com
 
Museo Nacional de Antropología
V překladu Národní antropologické muzeum, v jehož budově se nachází působivá sbírka artefaktů původních obyvatel Mexika. Zde na vás dýchne historie země, která z ní dělá nezapomenutelné místo. Muzeum funguje již od roku 1964 a vystavuje historické předměty, které se shromažďují po staletí, jako například kalendáře či čelenky aztéckých vládců. Nejlepší je využít k prohlídce průvodce.

Catedral Metropolitana
Katedrálu najdeme v samotném srdci Mexiko City, a to již od roku 1573. Mísí se zde spousta uměleckých stylů, jako například gotika, baroko a neoklasicismus. Uvnitř vás uchvátí honosná výzdoba a sbírka náboženských artefaktů z celé země.

Hrad Chapultepec
Tento hrad se využíval k různorodým účelům již od roku 1785. Sloužil jako prázdninové sídlo panovníků, ale také jako vojenská akademie. Najdeme jej na stejnojmenném kopci. Možná jste už slyšeli, že se jedná o jediný skutečný hrad v Severní Americe, k čemuž přispívají jeho nádherné nástěnné malby, barevné chodby a zlaté ozdoby. Stejně úchvatný je i venkovní areál s vyřezávanými sochami a jedinečnou šachovnicovou dlažbou.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma