Dnes je neděle 27. dubna 2025., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 17°C Jasno

Prazdroj otevřel originální restaurant v Asii, první je v Hanoji

4. 8. 2011 – 13:46 | Zajímavosti | red | Diskuze:

Prazdroj otevřel originální restaurant v Asii, první je v Hanoji
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Rostoucí obliba plzeňského piva ve Vietnamu způsobila, že se Plzeňský Prazdroj rozhodl spolu s partnerem otevřít v Hanoji svůj první originální restaurant v Asii.

Pilsner Urquell tam má řadu příznivců, loni tam mířilo přes 1500 hektolitrů ležáku, meziročně o třetinu více, řekl mluvčí pivovaru Jiří Mareček. Dříve to byly výhradně plechovky, letos nově sudy.

Nejrychleji rostoucí pivní trh

"Asie je nejrychleji rostoucím pivním trhem na světě, zejména díky Číně a Indii. České pivovary se ale chtějí prosadit hodně ve Vietnamu, kde je silné povědomí o našem pivu a zejména na jihu je módní součástí večírků bohatých lidí. Vzhledem k velké vzdálenosti se tam většinou snaží vytvořit spolu s místním partnerem vlastní výrobní kapacitu," uvedl ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. V červenci 2008 například plzeňský Lukr Ingeneering a Pivo Praha otevřely ve městě Phan Thiet minipivovar na pláži s roční kapacitou 8000 hektolitrů.

Kapacita Pilsner Urquell Original Restaurantu (PUOR), které jsou franšízovým projektem Prazdroje, přesahuje 200 míst. Za půllitr ležáku návštěvníci zaplatí v přepočtu asi 75 korun.

Majitelem je konzul

Majitelem restaurace je Ngo Hong Chuyen, konzul ČR v Ho Či Minově Městě. V Československu kdysi pobýval jako student a po návratu do Vietnamu začal budovat vlastní firmy. Provozuje už dva pivovary v Hanoji a Ho Či Minově Městě pod značkou Hoavien, které nabízejí sudový i lahvový Pilsner Urquell. "V tehdejším Československu jsem poznal české pivo a po návratu domů mi začalo chybět," uvedl. Otevření podle něj přivítali také Češi a Slováci, kteří pracují v Hanoji.

"Znám majitele restaurace pana Chuyena a vím, že je velkým milovníkem piva. Proto mě nepřekvapilo, jakým způsobem se stará o jeho kvalitu. To je v těchto podmínkách nevídané," pochválil restauraci při jejím otevření starší obchodní sládek Prazdroje Václav Berka.

Nabídku jídel sestavil plzeňský šéfkuchař Václav Pach. Menu podle něj obsahuje kromě vietnamské a mezinárodní kuchyně i typická česká jídla, například vepřové výpečky s cibulkou, smažený sýr, řízek, grilovanou vepřovou krkovici, dršťkovou polévku zvanou "sup bao tu", pochutiny k pivu jako utopence nebo bramborák.

Prazdroj má v Česku 20 restaurací PUOR, přes deset jich má v zahraničí, například v Düsseldorfu, Malmö a na Slovensku.

Zdroje:

Předchozí článek

"Budu volit komunisty", to vy jen tak říkáte. Havlova odbornice lidu

Následující článek

Máme Klausovy dopisy Nečasovi. Odmítni euro, naléhal prezident