Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Pro řecký ostrov Kos nezačala sezona šťastně, bylo tam zemětřesení!

Pro řecký ostrov Kos nezačala sezona šťastně, bylo tam zemětřesení!
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Řecký ostrov Kos v jihovýchodní části Egejského moře dnes zasáhlo zemětřesení o síle pěti stupňů Richterovy škály. Oznámil to aténský geodynamický institut. Nejsou zatím hlášeny žádné škody ani zranění. To je dobrá zpráva, protože tento malý ostrůvek rozhodně stojí za návštěvu.

Zemětřesení udeřilo před devátou hodinou SELČ asi 16 kilometrů jihovýchodně od ostrova Kos.  Řecko patří k seizmicky nejaktivnějším zemím na světě. Jsou zde ročně registrovány tisíce otřesů, které však nebývají silné a jen zřídka způsobí škody nebo zranění.

Domov Hippokrata

Řecký Kos je znám jako domov Hippokrata, otce lékařství a patří mezi turisticky atraktivní lokality. Svým profilem je ideální pro pěší turisty i cyklisty. Pro ně jsou tu také vybudovány speciální naučné stezky.

Největší atrakcí jsou ale místní pláže, které celý ostrov jakoby obepínají. Většina jich je písčitých a čistých. Zájem je i o potápění (povoleno jen se šnorchlem)  či zapůjčení lodi s posádkou na krátkou projíždku po moři.

Hlavní město ostrova Kos, založené 4. století před naším letopočtem, je plné zeleně i památek, nejvýznamnější je Hrad rytířů Řádu sv. Jana, který je zároveň nepřehlédnutelnou dominantou.

Najdeme tu i slavný Hippokratův platan  s obvodem 12 metrů, který údajně slavný lékař sám zasadil a později prý pod ním i vyučoval své žáky (což sice vzhledem ke stáří stomu  neodpovídá  skutečnosti, ale pěkně se to poslouchá...

Kos zdroj: tisková zpráva

Sůl nad zlato

Dalšími turistickými  taháky jsou mešita Defterdar na náměstí Platia Eleftherias a také archeologické muzeum se sbírkou římských soch a mozaik ze 3. století.

Za návštěvu rozhodně stojí i horské vesnice, například  Kefalos se zachovalým antickým divadlem či Pyli, kde se na náměstí nachází kašna z roku 1592 s pitnou vodou, ozdobená lvími hlavami.

A nesmíme ani zapomenout na velké solné jezero, táhnoucí se v délce dvou kilometrů. To má dvě tváře. V létě je vyschlé a pokryté bílou vrstvou tohoto nerostu (který je, jak známo, nad zlato) takže připomíná ledovou plochu, v zimě zase plné vody.

Výhodou Kosu je jeho malá rozloha ( 45 kilometrů do délky a 1,5 - 10 na šířku) takže ho lze procestovat celý za pár dní. I když si lze pochopitelně půjčit auto, lepší jsou kola - i vzhledem k tom, že většina cest je úzkých a vyžaduje neustálé soustředění řidiče.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma