Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Proč číhat na last a first minute nabídky? Ušetří vám tisíce

Proč číhat na last a first minute nabídky? Ušetří vám tisíce
zdroj: Unsplash

Proč je důležité to, kdy zakoupíte dovolenou? Nejen proto, že v ten správný okamžik můžete ušetřit až tisíce za osobu. Benefitů je víc. Cestovní kanceláře mají pro výhodné časy plánování dovolené dva základní termíny. Pravděpodobně jste se s nimi již setkali, jsou jimi last minute a first minute. Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a co vám přinesou. 

Nechat věci na poslední chvíli se někdy vyplatí

Pojmenování „last minute“ se využívá pro zájezdy, na které máte odjet co nevidět. Může to být termín za 2 dny, za týden nebo za čtrnáct dní. Zpravidla platí, že čím víc se termín blíží, tím níž klesá cena. Je to způsobeno tím, že cestovní kancelář dosud nenaplnila kapacity, které si smluvila s hotelem a s poskytovatelem dopravních služeb. V takovém případě sleví z ceny, aby zbylá místa zaplnila.

Pokud jste flexibilní a nevadí vám odjet na dovolenou takřka ze dne na den, je pro vás last minute nabídka perfektní způsob, jak ušetřit. Zároveň se nemusíte bát, že byste kvůli nízké ceně byli jakkoliv ochuzeni. Komfort i služby budete mít stejné jako klienti, kteří nakoupili za původní cenu. Takový last minute Řecko může obsahovat all inclusive stravu, lehátka a slunečníky zdarma, úklid pokoje a vše, co si u dovolené představujete.

Tento způsob výběru zájezdu však vyžaduje pružnost nejen v termínu dovolené a vaši schopnost rychle se připravit, flexibilní musíte být mnohdy i v lokalitě. Pokud chcete maximálně ušetřit, je výhoda nepreferovat jednu jedinou oblast. Last minute nabídky se objevují do všech dovolenkových destinací, jen zrovna nemusí mít vaše vysněná země ty nejlevnější ze všech. Na druhou stranu těm, kteří s lokalitou jasno nemají, taková příležitost pomůže v rozhodování.

Plánování s předstihem vám ušetří peníze i nervy

Zamluvit si dovolenou jen chvíli před odjezdem se však může být stresující. Pokud dáváte přednost pohodovému plánování a rádi se dopředu těšíte na dovolenou s konkrétními obrysy, i vy můžete využít výhodného načasování nákupu. Je to právě druhý pojem „first minute“, který vás k akční ceně nasměruje.

Již na podzim se začínají v katalozích cestovních kancelářích objevovat první zájezdy pro následující rok. Mají nižší cenu, protože ne každý je ochotný nebo schopný si dovolenou plánovat s takovým předstihem. Pro ty, kteří tohle dokážou, mají však kanceláře odměnu v podobě výhodnějších cen. A to se slevou v řádu až desítek procent. Někdy s first minute sezónou spojují i možnost ubytovat děti zdarma a jiné akce.

Dalším benefitem je, že během tohoto období je výběr dovolených nejširší, protože kapacity hotelů se teprve začínají plnit. Navíc opět platí, že klient, který si koupí dovolenou za výhodnou first minute cenu, má stejná práva a servis jako ten, který zaplatí později cenu plnou.

Kdy převládají jaké nabídky?

Protože různé destinace mají odlišnou hlavní sezónu, může se stát, že v jeden čas uvidíte v nabídce cestovních kanceláří first minute i last minute zájezdy. Na podzim se tato kombinace dokonce děje v rámci jedné lokality. Například v Řecku je v září počasí ještě na koupání a místa některých zájezdů jsou stále k mání. Zároveň už cestovky nasmlouvaly kapacity pro další rok, které začínají nabízet. Vyplatí se proto sledovat katalogy zájezdů průběžně, abyste našli kombinaci lokality, termínu a ceny, která vám nejlépe sedne. Před odjezdem do zahraničí si dejte vždy záležet s výběrem cestovního pojištění, pomoci Vám k tomu může srovnání od portálu 5nej.cz.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma