Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Prodloužený víkend v zahraničí autem? Checklist věcí, na které nezapomeňte

Prodloužený víkend v zahraničí autem? Checklist věcí, na které nezapomeňte
zdroj: Tisková zpráva

Chystáte se na několik dní autem do zahraničí? Pokud něco náhodou zapomenete, většinu věcí dnes již bez problému v zahraničí koupíte. V některých případech to ale bude zbytečně drahé. A stále existuje několik věcí, na které zkrátka zapomenout nesmíte. Které to jsou?

COVID je stále mezi námi, nastudujte si aktuální opatření
I po dvou letech od prvních objevených případů a rok poté, co začaly státy po celém světě s aktivním očkováním obyvatel, je COVID stále mezi námi a počty nakažených vytrvale přepisují rekordy. 

Zásadní dopad má tato skutečnosti i na cestování. Než tedy vyjedete za hranice, musíte si důkladně nastudovat pravidla jak v České republice, tak v cílovém státě, stejně jako ve státech, přes které budete pouze projíždět. Byla by velká škoda kvůli neznalosti pravidel zůstat na hranicích, nebo bez možnosti zajít si po cestě na občerstvení. Nemluvě o hrozbě karantény v některé ze zemí. Zdaleka už navíc neplatí, že s očkováním máte vyhráno. V některých zemích je platnost očkování časově omezena, v dalších zemích může být nutné se kromě očkování také prokázat negativním testem.

Nepodceňte věci kolem automobilu
Zejména u automobilů, které mají již něco najeto, byste měli před delší trasou důkladně zkontrolovat jeho technický stav. Prověřte brzdy, nahuštění pneumatik a stav kapalin (zejména stav motorového oleje a chladicí kapaliny). Pokud máte podezření, že něco na voze nefunguje tak, jak by mělo, nechte jej raději zkontrolovat v servisu.

Kromě povinného ručení zvažte i další produkty. U produktu havarijní pojištění cena obvykle odpovídá několik tisícům za rok, proplacené však díky němu můžete mít až statisícové výdaje, pokud se vám s vozem přihodí nečekaná událost.

Cestovní pojištění už si zpětně nezřídíte
I při krátkém výjezdu jen kousek za hranice by mělo být samozřejmostí zřízení cestovního pojištění. To stojí obvykle stojí pro několikadenní dovolenou po Evropě jen pár stovek korun, může přitom kompenzovat až statisícové výdaje. Platí to v případě, kdy způsobíte svým jednáním škodu, případně budete okradeni nebo ztratíte zavazadla, případně budete potřebovat akutní zdravotní péči.

Součástí cestovního pojištění stále častěji bývá pojištění proti rizikům souvisejícím s COVID-19, případně příplatkové produkty pro dovolenou automobilem. Pojišťovna tak například proplatí odtah vozu do nejbližšího servisu či přespání v hotelu poblíž servisu.

Rezervace atrakcí, ubytování a restaurací
Nekomplikujte si zbytečně život. Využijte současných možností a předem si ještě z České republiky nakupte vše, co můžete. Rezervujte si ubytování, nakupte vstupenky na místa, kam plánujete jít, zabookujte si místa v restauraci. Často lze předem koupit i dálniční známku a spoustu dalšího. Při dovolené pak budete mít mnohem méně starostí. 

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,560 23,740
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma