Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Road trip: jak se připravit na cestování autem a na co nezapomenout?

Road trip: jak se připravit na cestování autem a na co nezapomenout?
zdroj: Unsplash.com

Užijte si konec léta naplno a vyražte za pořádným dobrodružstvím. S tou správnou cestovatelskou výbavou bude už samotná jízda autem potěšením. Prozradíme vám, jak se na takový nezapomenutelný road trip připravit.

Údržba před startem
Základem je sjednat si pojištění sebe i vozu. Dále doporučujeme nechat si auto před samotnou jízdou důkladně zkontrolovat. Doplňte veškeré kapaliny, prověřte stav pneumatik a v servisu vyřešte všechny nutné opravy. 

Tip: Přibalte si do kufru náhradní kanystr s palivem. Kdyby vám uprostřed divočiny došla šťáva snadno si poradíte.

Plánujte
Už samotné plánování cesty může být zábava. Měli byste prozkoumat tu nejlepší možnou cestu, zaškrtnout si záchytné body, které stojí za to vidět, promyslet si místa k odpočinku a občerstvení a udělat si základní rozpočet výletu, kterého se budete držet. Uniknout by vám neměly ani dálnice a mýtné, protože každá země, kterou budete projíždět, může mít jiné podmínky. Například v Rakousku je známka platná vždy až 18 dní od jejího zakoupení.

Zamyslete se i nad tím, jestli je na dlouhou cestu právě vaše vozidlo to správné. Road trip v kabrioletu vypadá ve filmu sice cool, ale ve skutečnosti to chce prostorné a bezpečné auto jako jsou modely SUV, crossovery nebo rodinné minivany. Poptávka po tomto typu vozu roste a s ním i jejich nabídka v autobazarech. SUV tak můžete v autobazaru pořídit už od 300 tisíc korun. Vhodné auto si můžete také zapůjčit od známých nebo ve specializovaných autopůjčovnách.

Cestování.tiscali.cz, Road trip_ jak se připravit na cestování autem a na co nezapomenout (2) zdroj: Unsplash.com

Co si sbalit s sebou?
Jestliže si road trip dobře naplánujete, máte už určitou představu o tom, kolik času v autě strávíte. A podle toho se také adekvátně připravte. Myslete na pořádné občerstvení i cestovní vychytávky. Spoustu příslušenství nabízí i autobazary. Často se totiž jedná o sezónní zboží, které lidé po konci letního dobrodružství posílají zase o dům dál. 

Určitě se vám bude hodit:

  • Autonabíječka a to nejlépe pro dvě osoby. Případně powerbanka nebo rychlonabíječka.
  • Cestovní polštář pro úlevu krční páteře nebo beder. Případně výbava pro spaní v autě.
  • Láhev na vodu, kterou můžete leckde natočit zdarma.
  • Nějaké peníze v hotovosti.
  • Pro děti tablet s pohádkami a držák na něj.
  • Organizér na zadní sedačku na svačinu, hračky nebo polštářek.
  • Playlist vaší oblíbené muziky nebo audioknihy.
  • Chladící tašku či mini ledničku.
  • Předem stažené offline mapy.
  • Kvalitní držák na navigaci.
  • Malý koš na odpadky.

Tip: Nikdy nepodceňujte přestávky. Cíl vám neuteče a ač si to řidiči často neuvědomují, jejich pozornost při řízení s přibývající únavou markantně klesá. Ideální je řídit dopoledne a protáhnout se každých 200 km nebo po 2 až 3 hodinách jízdy.

Road trip sice vyžaduje větší plánování, než dovolená letadlem ve stylu all inclusive, ale  odměnou vám budou nezapomenutelné zážitky, které se často utvářejí už během cesty. I sebelepší příprava vám nezaručí nějaké to překvapení. Tak šťastnou cestu!

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma