Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Salar de Uyuni – největší solné pláně na světě

Salar de Uyuni – největší solné pláně na světě
zdroj: tisková zpráva

Na vzdálených bezútěšných pláních altiplana, ve výšce 3 656 m, leží ohromující solné jezero Salar de Uyuni. Rozkládá se na neuvěřitelných 10 500 km2 jako oslepující bílý list surrealistické krásy a je cílem mnohých cestovatelů. Pokud i vy sníte o procházce po solí narýsovaných šestiúhelnících, či chcete na vlastní oči spatřit dokonalou zrcadlovou reflexi na hladině vody, která se na povrchu plání nabírá, musíte vyrazit do Bolívie.

Salar de Uyuni patří mezi nejznámější turistické destinace v Bolívii. Před mnohými lety zde leželo obrovské jezero, které po tisíciletí vysychalo, až po něm nezbylo nic než silná vrstva soli, nyní známá jako Salar de Uyuni, největší solné pláně na světě. Kromě turismu je Salar také přínosný pro Bolivijskou ekonomii díky solným a minerálním zásobám, které tvoří 50-70% světových lithiových rezerv.

Obrovská rozloha tohoto místa z něj činí vynikající příležitost pro fotografie s optickými klamy, a proto se stalo jednou z nejpřitažlivějších přírodních památek v Jižní Americe. Solné pláně lze navštívit z nedalekého Bolivijského města Uyuni a Tupiza nebo z chilského San Pedro de Atacama, kde desítky turistických operátorů nabízí jednodenní či vícedenní výlety na Salar. Jak se na takový výlet připravit?

bolivie4 zdroj: tisková zpráva

1. Pečlivě vyberte svého průvodce
Ačkoliv jsou Salar de Uyuni velmi oblíbenou destinací, ne všichni průvodci mluví anglicky. Za angličtinu se v tomto případě vyplatí si připlatit a získat tak zajímavé informace o tomto jedinečném místě. Pokud máte omezený rozpočet, vyrazte raději z Uyuni nebo z Tupizy, exkurze jsou mnohem levnější než ze San Pedra v Chile.

2. Připravte se na focení
Nyní se vám to může zdát směšné, ale věřte mi, až uvidíte, co vše lze na Salaru nafotit, bude vám líto, že nejste připraveni. Optické klamy s různými předměty, dokonalý odraz na vodní hladině a neskutečné barvy při západu slunce. Internet je plný nádherných fotek, prohlédněte si je a rozhodněte se, jaké chcete mít vy. Pomůže vám to i při výběru období, kdy do Bolívie jet – vodní hladina na Salaru není po celý rok (především během března a dubna).

the-salar-de-uyuni-2168217_1280 zdroj: tisková zpráva

3. Zjistěte své možnosti.
Na Salar de Uyuni se pořádají vícedenní i jednodenní výlety. Jednodenní většinou zastavují na hřbitově vlaků, na tržnici, na solných pláních a pak na západ slunce na okraji solných plání pokrytých vodou. Dvoudenní výlet kromě toho zahrnuje i ostrov kaktusů, sopku Tunupa a nocleh v hotelu ze soli. Při třídenním výletu se dostanete ze solných plání více na jih, k jezerům Laguna Colorada a Laguna Verde se sopkou Licancabur v pozadí. Při čtyřdenním výletě se navíc projedete pouští u městečka Tupiza, kde se kdysi proháněli i kovbojové Butch Cassidy a Sundance Kid.

4. Nepodceňte slunečné počasí
Salar de Uyuni je v podstatě solná poušť. Prší tam zřídkakdy a i podle fotek vám bude jasné, že po většinu roku svítí sluníčko. To ovšem neznamená, že vám bude horko. Hlavně v noci může teplota klesnout hodně pod nulu a během dne, i když svítí sluníčko, není moc teplo. Navíc, kvůli silnému sluníčku a větší blízkosti slunci by ve vašem základním vybavení neměla chybět pokrývka hlavy a opalovací krém s vysokým SPF.

TIP: Vydejte se na zájezd do Peru v kombinaci s Bolívií a navštivte tyto neuvěřitelné destinace. Vybrat si můžete z několika poznávacích s českým průvodcem a z několika individuálních zájezdů.

Autor: Tereza Letalová

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,280
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma