Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Seznamte se s pokladnicí a dalšími klenoty jordánské Petry

Seznamte se s pokladnicí a dalšími klenoty jordánské Petry
zdroj: tisková zpráva

Petra znamená v překladu „skála“, a už to samotné o ní prozrazuje mnoho. Skalní město Petra najdeme na jihu Jordánska. Jelikož je pečlivě schováno v údolí Vádí Musa a přístupné jen jednou cestou, mohlo být po několik staletí střeženým tajemstvím beduínů. Jako unikátní místo, které nenajdete nikde jinde na světě, bylo zapsáno v roce 1985 na seznam UNESCO. A 7.7. 2007 dokonce mezi 7 nových divů světa.

Pokud vám je toto místo povědomé, ale nevíte odkud, mohl by být nápovědou „Indiana Jones aposlední křížová výprava“. Klíčové scény se totiž natáčely právě tady, a ví to nejen turisté, ale samozřejmě i obchodníci. Už před vstupem narazíte na obchůdky se suvenýry v tomto duchu.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Al-Chaznech, tedy Královská pokladnice

Po průchodu soutěskou Siq, tedy tou soutěskou, kterou se na svém koni řítil i zmíněný Indiana Jones, se před vámi vyloupne nepřekonatelný pohled na Královskou pokladnici. Ta však ironicky nikdy jako pokladnice nesloužila. Byla postavena jako hrobka pro nabatejského krále. Zajímavé je, že udávaná výška 40 metrů není úplně přesná, protože velká část hrobky, asi 12 metrů, je schována pod nánosem štěrku a písku. Pokud by vás zajímalo, co je uvnitř, nejspíše budete velmi zklamáni. Ve všech chrámech se nenachází vůbec nic, jen velké čtvercové místnosti.

Méně známé, ale stejně krásné

V Petře se nenachází jen pokladnice, čímž bývá mnoho turistů velmi překvapeno. Je to skutečně velké město, které ve svém srdci ukrývá i například 2 000 let starý amfiteátr, který po úpravách Římany pojal až 8 500 diváků či El Deir, tedy klášter, který je sice vzdálenější od centra, ale pohled na něj vám jistě zaplatí vaši námahu. A vidět můžete ještě přibližně dalších pět set hrobek.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Prodají vám cokoliv

Možná budete svým delegátem varováni před nákupem suvenýrů od malých dětí. Důvodem je, že tito malí obchodníci místo školy prodávají své suvenýry, a když je pustí jejich dětská roztomilost, daří se jim s obchody méně. Budete také možná překvapeni, co vše se vám zde budou snažit prodat. Když budete mít štěstí narazíte na stánek se starými klíči, bateriemi, nádobím a jednoduše vším, co lze v Petře najít.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Tip na výlet

Do Petry lze samozřejmě zakoupit samostatný zájezd, ale třeba i jednodenní zájezd, pokud trávíte dovolenou v Egyptě či Izraeli.

Důležité je zásobit se vodou, v areálu ji koupíte asi za 60 Kč. Měli byste také počítat s všudypřítomným pískem a pokud Petru plánujete navštívit v letních měsících, nezapomeňte na poměrně vysoké teploty.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma