Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Staré Hrady nadchnou malé i velké

Staré Hrady nadchnou malé i velké
zdroj: tisková zpráva

Nedaleko města Libáň nalezneme rozlehlý hrad a zámek Staré Hrady. Pojďme se podívat na jeho pohádkovou půdu a za tajemným čarodějem Archibaldem!

Ve vesničce Staré Hrady stojí i stejnojmenný hrad a zámek, který vlastní manželé Slukovi již od roku 2007. Možná si říkáte, že na něm není nic zajímavého a přidává tomu i informace, že ho vlastní obyčejní manželé ale opak je pravdou! Na tomto hradě na vás totiž čeká nejen tajemná pohádková půda, ale i ukázka toho, jak se žilo za císaře pána Františka Josefa I. Velice vstřícná je pro návštěvníky i otevírací doba. Na návštěvu totiž můžete přijet každý měsíc v roce. V zimním období však počítejte s  vlezlou zimou, jelikož prohlídkové okruhy opravdu nejsou vytápěny.

Pohádková půda pro malé i velké

Celá hradní půda je domovem mnoha bytostí z pohádek, které nadchnou děti i dospělé. Čím? Hlavně svým precizním zpracováním a svou nápaditostí. Kde jinde totiž narazíte na babici Vajglici, čarodějnici Furtopertu nebo skřítka jménem Škrtek Zápalka. To všechno je samozřejmě zasazeno do prostředí čarodějné kuchyně, prádelny nebo mydlírny (prostor s valchou a voňavým mýdlem). Nechybí ani letité pavučiny se svými obyvately.

Podobně je na tom i zámecké sklepení, které je stejně jako půda laděna do pohádkova. Nenajdete  zde však skřítky a čarodějnice, nýbrž veselé stašidláky, vodníky nebo pořádné a strašidelné čerty. Nechybí ani zámecká hladomorna.

Archibald I. má vše pod dohledem!

Samotného čaroděje všech čarodějů, Archibalda I., asi nespatříte. Ale věřte tomu, že má vše pod svým dohledem. Ti dráčci, kteří vás budou celou prohlídku hlídat, jsou určitě jeho další oči! Pokud byste od něj chtěli získat přeci jen nějaký suvenýr, můžete si na pokladně zakoupit jeho pohádky. Vypráví v nich snad o každém obyvateli zámeckého sklepení či hradní půdy.

Jestliže se chystáte hrad a zámek navštívit, dovolila bych si vás rovnou upozornit na akci jménemArchibaldovy slavnosti pohádek. Ta se koná v sobotu 19. 5. Chybět nebude ani tradiční jarmark s medovinou nebo vítání nových pohádkových postav.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,690 23,870
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma