Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Stockholm, Oslo, Kodaň: Poznejte kouzlo severských měst

Stockholm, Oslo, Kodaň: Poznejte kouzlo severských měst
zdroj: Tisková zpráva

Hledáte místo pro prodloužený víkend a nevíte, kam vyrazit? Vsaďte na hlavní města severských států. Projeďte se mezi fjordy, pozorujte osvětlené budovy z lodní přídě nebo si dopřejte šálek horké čokolády v kavárně, kde vládne hygge atmosféra. Co nabízí Stockholm, Oslo nebo Kodaň a co byste v těchto městech rozhodně neměli minout?

Stockholm: Benátky severu
Stockholm je doslova městem na vodě, rozprostírá se totiž na 14 ostrovech, které jsou vzájemně propojené mosty. Přestože se jedná o velkou evropskou metropoli, je plná zeleně. Takřka na každém kroku je navíc cítit historie a příjemná atmosféra.

Za návštěvu stojí například muzeum válečné lodě Vasa, krytý stadion Globen nebo muzeum celosvětově proslulé hudební skupiny ABBA. Jestliže ale patříte mezi milovníky klidu a přírody, rozhodně byste neměli vynechat stockholmský Skansen.

TIP: Pokud se chcete nechat uchvátit Stockholmem v relativně krátkém čase, vyzkoušejte některou z přepravních lodí. Z vody je totiž na hlavní město vskutku překrásný výhled.

Oslo: Historie i futurismus
Norsko je plné magických fjordů a překrásné přírody. I Oslo – hlavní město Norska – má svou nezaměnitelnou atmosféru. Jde o moderní a na první pohled velmi různorodé město. Oslo je také jedním z největších měst na světě, a to kvůli lesu, který ho obklopuje.

Osla poznáte během několika dní, ať už na kole, nebo pěšky. V centru najdete hned několik muzeí, galerií, královský palác, ale také bezpočet kaváren a restaurací. Rozhodně byste neměli vynechat Holmenkollbakken což je skokanský můstek, který se tyčí přímo nad hlavním městem.
Také si nenechte ujít Vigeland Park, který je plný dechberoucích soch, nebo futuristický operní dům na nábřeží města.

TIP: O severských zemích je známo, že patří mezi dražší místa, což v praxi znamená, že tam za většinu věcí zaplatíte až třikrát víc než u nás. Plánujete tam vyrazit? Možná se vám bude hodit dostatečná finanční rezerva například na spořicím účtu.

Kodaň: Město, kde má pivo své muzeum
Pokud patříte mezi milovníky piva, mohla by vás uchvátit právě Kodaň – hlavní město Dánska, ve kterém sídlí pivovarnický Carlsberg. Pivních barů jsou pak v Kodani stovky, takže můžete směle ochutnávat a srovnávat s českými druhy piv.

V severských zemích panuje poměrně nevyzpytatelné počasí. V případě, že chcete minimalizovat riziko propršené dovolené, zamiřte právě do Kodaně. Prší tam totiž daleko méně oproti jiným místům v Dánsku. Kodaňskému dopravnímu provozu navíc dominují jízdní kola, přičemž cyklisté mají před auty dokonce přednost.

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma