Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Svět vám otevře oči. Neváhejte, pokud máte příležitost

Svět vám otevře oči. Neváhejte, pokud máte příležitost
zdroj: Pexels

Máte příležitost dlouhodobě vycestovat, ať už kvůli zahraničnímu studiu, nebo zaměstnání? Neváhejte ani vteřinu, sbalte si kufr a vyrazte. Pobyt v zahraničí je jedinečnou životní zkušeností.

Studenti vysokých škol vyjíždějí do zahraničí stále častěji
Díky programu Erasmus mají studenti Evropské unie jedinečnou možnosti strávit minimálně jeden semestr studia na zahraniční evropské škole. Jde o první zkušenosti většiny z nich s dlouhodobým pobytem mimo svou vlast. Také studenti z České republiky této možnosti využívají ve stále vyšší míře.

Navíc na Erasmu dostanete i stipendium, které vám zpravidla pokryje náklady na bydlení a základní životní potřeby. Pokud by ale přeci jen v zahraničí došlo na nejhorší a zdroje vám došly, online půjčka může být rychlým řešením.

Další možností je tzv. Work & Travel, který zase umožnuje relativně jednoduše vycestovat (zpravidla) do USA. Zde zájemce několik měsíců pracuje jako brigádník, zbývající čas a vydělané peníze pak může využít na cestování po zemi.

Naučíte se cizímu jazyku (skutečně)
A jaké jsou benefity pobytu v zahraničí? Tím hlavním je osvojení si místního jazyka. I pokud se jazyku již dlouhodobě učíte, praxe je vždy efektivnější než teorie. Teprve intenzivním používáním si dokážete cizí jazyk opravdu osvojit a své schopnosti rychle výrazně vylepšíte.

Jak je to možné? Pokud nepatříte mezi výjimečně pilné studenty, ve škole cizímu jazyku věnujete 2 až 3 hodiny týdně. V zahraničí – zejména pokud zde jste sami bez českých přátel – musíte jazyk využívat 24 hodin denně. Slovní zásoba, úroveň gramatiky a schopnost v cizím jazyce přemýšlet a díky tomu přirozeně reagovat (nemusíte si v duchu věci překládat) se rychle zlepšují.

Získáte nový pohled na svět
Může jít o drobnosti, ale v každé zemi se můžete něčemu přiučit. Získáte trochu jiný pohled na svět a o mnoha věcech, které považujete za samozřejmost, budete přemýšlet z trochu jiného úhlu.

Chcete konkrétní příklady?

  • V USA zjistíte, že člověk má za sebe mnohem vyšší odpovědnost. Stát zde o občany nepečuje v takové míře, jako to známe v Evropě. Co si neprosadíte, to nemáte.
  • V Dánsku, které patří k zemím s nejvyššími daněmi na světě, zjistíte, že lidé mohou mít ke zdanění kladný vztah. Země je velmi dobře spravována a s prostředky se nakládá efektivně. Také díky tomu patří Dánové k nejšťastnějším národům na světě. Naučíte se zde, že veřejný majetek si zaslouží úctu.
  • Itálie je zemí plnou lidí s velkým srdcem. Úcta k historii, dobrému jídlu a tradicím je zde cítit na každém rohu. Italové umí prožít život naplno a netrápí se malichernostmi. Navíc je s nimi ohromná zábava.

Každá země přitom umí nabídnout něco trochu jiného a návštěvou žádné z nich neuděláte chybu. Tak jděte a objevujte!

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma