Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Thajsko s batůžkem: Povinná zastávka v mýtické Ayutthayy a opičím městě

Thajsko s batůžkem: Povinná zastávka v mýtické Ayutthayy a opičím městě
Ayutthaya, Thajsko | zdroj: ThinkStock

Tak jako v každé zemi, i v Thajsku jsou místa, která nelze z plánu trasy vypustit. Ayutthaya jako starobylé bývalé hlavní město a Lop Buri, kde drzé opice prolézají všechna městská zákoutí, mezi takováto místa rozhodně patří. Pokud je máte v plánu rovněž navštívit, mohly by se vám rady, které se pokusím obsáhnout v tomto článku rozhodně hodit.

Jak cestovat?

Pokud cestujete do Ayutthayy přímo z Bangkoku, máte hned několik možností. Nejlevnějším způsobem je, tak jako ve většině případů, cestovat vlakem. Z bangkockého nádraží Hualamphong se na místo dostanete bez přestupů. Mezi ty dražší varianty potom patří taxi, minibus nebo dokonce loď. My se do Ayutthayy vydali z Kanchanaburi. Protože mezi těmito městy není vlakové spojení, je třeba využít to autobusové. Autobusy vyráží každou hodinu a cesta trvá asi 4 hodiny, přičemž je potřeba přestoupit v Suphanburi.

Thajsko je v mnoha směrech inspirativní zemí.
Thajsko je v mnoha směrech inspirativní zemí.

Tam, kde se odehrával kus thajské historie

Jak jsem psala výše, Ayutthaya byla thajským hlavním městem, a to po celá čtyři století. Turisté sem míří za historickými rozvalinami, které jsou rozsety po celém městě. Také využívají nabídku projížďky na slonech. Pokud si slony bude chtít opravdu užít, nechte se raději vyvést za město na tzv. Elephant Kraal, kde si slony můžete sami nakrmit, pozorovat představení nebo se třeba pomazlit slůňaty. V Ayutthayy se nám podařilo sehnat asi nejlepší a nejhezčí ubytování za celou dobu našeho výletu. A to hostel postavený z týkového dřeva BaanKhunPra, s krásným výhledem na řeku a obstojnou restaurací. 

Nakrmit slona z vlastní ruky patří rozhodně mezi velký zážitek.
Nakrmit slona z vlastní ruky patří rozhodně mezi velký zážitek.

Výlet do Lop Buri

Prohlídka Lop Buri vystačí na jeden den, a dostat se tam není vůbec složité, neboť máte opět možnost využít přímého vlakového spojení. Stojí za to sem vyrazit už asi z jediného, a často hlavního důvodu, a to kvůli opicím. Máte možnost je vidět všude, na elektrickém vedení, na domech, balkónech, a nejvíce v chrámech umístěných přibližně ve středu města.

V Lop Buri jsou opice na každém rohu.
V Lop Buri jsou opice na každém rohu.

Sice se zdá Lop Buri jako parádní atrakce, ale je potřeba dodržovat zásady nenošení žádného pití či jídla v ruce, dávat si pozor na fotoaparáty, a z vlastní zkušenosti i na knižního průvodce. Opice totiž rozhodně nejsou v žádném případě plaché, klidně vám vyskočí na batoh a sami si jej otevřou.

Staré chrámy mají jedinečnou atmosféru.
Staré chrámy mají jedinečnou atmosféru.

Thajsko nabízí různorodé zážitky, v příštím díle vás zavedu do národního parku Khao Yai, kde jsme se brodili po pás ve vodě, a snažili se nedat příležitost pijavicím.

AUTOR: Kateřina Vlková

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma