Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Tip na jarní výlet

Tip na jarní výlet
zdroj: tisková zpráva

Nedaleko Konstantinových Lázní leží uprostřed krásné přírody romantická zřícenina hradu Gutštejn, vydejte se s námi na jeho prohlídku!

Gutštejn

Okolí Konstantinových Lázní je plné zajímavých a pověstmi opředených míst. Jedním z nich je právě Gutštejn. Několik kilometrů vzdálená zřícenina prodělala během loňského roku udržovací rekonstrukci a je připravena na nedočkavé turisty, kteří sem často podnikají výlety během lázeňských pobytů. První zmínka o hradu pochází z roku 1319, v roce 1422 byl hrad dobyt nikým jiným než Janem Žižkou. Až do 16. století byl hrad soukromým majetkem, poté přešel pod správu obce Bezdružice a hrad byl opuštěn. Gutštejn má zajisté zajímavou historii, ale daleko ji přesahuje kouzlo a atmosféra tohoto místa.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Lázeňským krokem

Cestou z Gutštejna zpět do Konstantinových Lázní se, především v letních měsících, můžete zastavit u bývalého kamenného lomu, který v posledních letech slouží jako přírodní koupaliště. Necelé dva kilometry od centra města je vzdálené poutní místo věnované Panence Marii. Zajímavá je pověst, která se váže k nedalekému Šipínskému kostelu: „Když svatá Barbora počala stavět šipínský kostel, připletl se jí do cesty čert, který chtěl na tomto místě vystavět hospodu. Co bylo přes den přiloženo ke kamenům stavby kostela, satan zase v noci strhl a z kamenů zdil svou hospodu. Rozzlobená světice s ním mrštila přes údolí potoka o balvan takovou silou, že ďábel do ní otiskl celou zadní část svého těla. Kámen dostal od lidí pojmenování Čertův kámen.“

Lázeňské domy nechme rodičům

Konstantinovy Lázně disponují mnoha lázeňskými domy, které nabízí nespočet zajímavých procedur, které jsou výjimečné využitím železité vody, která má prý příznivý účinek na vysoký krevní tlak, proto jsou lázně vyhledávány i zahraničními turisty. Léčivé procedury doplňují wellness a sportovní aktivity. Já jsem Konstantinovy Lázně navštívila s přáteli a hlavy jsme spokojeně složili ve zdejším kempu. Kemp je dobře vybaven, pro otrlejší jedince je zde možnost přespat ve vlastním stanu, ale jsou zde i chatky a chaty (pro partu přátel velice výhodné ubytování).

Konstantinky jsou startovní stanicí cesty, která může kromě zmíněných míst vést například do Bezdružic či obce Úterý, ale také do kláštera Teplá, který je obklopen nádherným parkem.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma