Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Trentino na jaře - lyžaře pozvolna střídají cyklisté

Trentino na jaře - lyžaře pozvolna střídají cyklisté
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Italské provincii Trentino vévodí majestátní pohoří Dolomity, které dostalo název po francouzském geologu jménem Dolomieu, který jako první objevil unikátní složení tamních skal. Turisté, kteří je teď v hojném počtu navštěvují je sice také obdivují, ale poněkud jinak...

Je mekkou všech lyžařů, kteří sem jezdí až do Velikonoc, či déle, ale turističtí "fajnšmekři" tvrdí, že  nejhezčí je na jaře, kdy příroda nabízí nejvíc ze své nevšední krásy. Navíc v mnoha ubytovacích zařízeních (i jinde) platí mimo sezónní slevy, takže lze dost ušetřit.

Jezerní království

Protože leží na hranici s Rakouskem, je zde patrný „germánský“ vliv. Navíc z dob, kdy území spojovaly jen průsmyky, si téměř každé údolí zachovalo vlastní nářečí, zvyky, tradice.

K „specialitám“ Dolomit patří jezera. Jsou jich bezmála tři stovky a zabírají plochu 35 km2.  A i největšího škarohlída musí okouzlit průzračná voda, v níž se, jako v zrcadle, shlíží majestátní vrcholky hor.

Jako v ráji si tu pak musí připadat  příznivci jízdy na horských kolech. Ti mají volně k „dispozici“ stovky kilometrů tratí, různé náročnosti.

Navíc existují speciální programy, například síť vybraných ubytovacích zařízení nabízí (kromě pohodlného noclehu) i netradiční služby - třeba převoz bagáže z jednoho hotelu do druhého, aby nemuseli dřít všechno na zádech.

Trentino

Údolím slunce

Nejkrásnější je asi cyklostezka v údolí Slunce (Val di sole) dlouhá 34,5 km, s výškovým rozdílem 664 metry, mezi vesnicemi Mostizzolo a Cogolo…

Na své si přijdou horolezci, mají k „dispozici“ vrcholy různých výšek a obtížnosti, ale i „obyčejní“, pěší turisté.

Ti mohou při svých toulkách přírodním parkem s rozlohou více než 1100 km čtverečních obdivovat nejen nevšední panoramata, ale odpočinout si po túře v některé z horských chat, které jsou doslova rozesety po úbočích.

Nabízí výtečné uzeniny (domácí výroby) kukuřičnou kaši (polentu), sýry z alpských salaší a chutné solené maso. K jídlu se nejlépe hodí výtečná červená vína Marzemino a Teroldego…

Trentino zdroj: tisková zpráva

Něco pro "historiky"

Ani návštěvníci, mající v oblibě prohlídky historických památek, nebudou zklamáni. Důstojně působí například hrad Buonconsiglio  z 13. století postavený na skále, jde o nejvýznamnější muzeum antického a renesančního umění regionu.

V hlavním městě, Trentu, stojí katedrála, zasvěcená patronu města, Svatému Vigiliu. Raritou je velké podzemní město Tridentum, přibližující prostřednictvím nedávno odkrytých archeologických vykopávek, jak to zde vypadalo v dobách antického Říma.

Trentino prostě dokáže uspokojit každého. Pro našince je výhodné i pro dobrou dopravní dostupnost (vzdálenost 730 km), ale i tomu, že české turisty mají zdejší obyvatele v oblibě.

O tom nakonec svědčí, že i na oficiálním webu: http://www.trentino.to najdeme stránky v češtině, což rozhodně není běžné…

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma