Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Víte, jak to máte s placením v zahraničí?

Víte, jak to máte s placením v zahraničí?
zdroj: Freepic.com

Zima je v plném proudu, na našich horách moc sněhu není, takže se za ním vydáváme do zahraničí. Pokud jste na tom stejně, možná se vám budou hodit tipy na to, co byste měli vědět o placení v zahraničí. No a pokud se za hranice chystáte až v létě, pak si je přečtěte také, i vám se mohou hodit.

Hledat směnárnu už dneska není nutné

Ty tam jsou časy, kdy jsme dlouho před odjezdem párkrát zamířili do směnárny, abychom si vyměnili koruny na měnu platnou tam, kam se chystáme. V dnešní době je stále víc zvykem platit kartou, v zahraničí to je podobně.

Bezhotovostních plateb není třeba se bát, jejich výhodou je, že u sebe nemusíte nosit hotovost, odpadnou vám starosti s přepočítáváním a obavy z toho, že vám vyměněné peníze nebudou stačit, budete mít výhodnější kurz a navíc – placení kartou není většinou zpoplatněno. (Raději si zjistěte, jak na tom „běžné účty jsou“, konkrétně ten váš.) Platíte jen za převod peněz, takový poplatek ale nesmí být vyšší než 3,9 % referenčního kurzu Evropské centrální banky.

To ale neznamená, že si nemáte pár korun na cizí valuty vyměnit, alespoň malou hotovost by s sebou měl mít každý. Oceníte to zejména ve chvíli, kdy se vypravíte z turistického střediska na výlet do odlehlejších částí, kde platby kartou malí obchodníci nemusí akceptovat, nebo když budete potřebovat uhradit třeba poplatek za návštěvu toalety.

2832 zdroj: Freepic.com

Platba kartou aneb Jakou kartu v zahraničí využijete?

Když je řeč o bezhotovostní platbě, rozumí se tím platba platební kartou. Těch ale existuje hned několik, základní dělení je na kreditní a debetní kartu. V čem se liší? Ve způsobu čerpání peněz!

Debetní kartu dostanete od banky k běžnému účtu, disponujete vlastními penězi, které si vyděláte a necháte si je na účet poslat, případně si je tam uložíte. S kreditní kartou je to jiné, disponujete na ní s penězi, které nejsou vaše, půjčujete si je od banky až do výše sjednaného limitu.

Obě karty se ale dají využívat stejným způsobem, a to jak k placení u obchodníků, tak k výběru místní měny z bankomatu.

Při placení si zpravidla můžete vybrat, zda budete platit v místní měně, nebo v měně svého účtu, pokud konverzi (Dynamic Currency Conversion – DCC) povolíte, pak při platbě hned dojde k převodu na měnu, ve které je vedený váš účet. My to ale příliš nedoporučujeme, protože si kurz pro převod určí provozovatel terminálu a většinou je pro vás naprosto nevýhodný. Proto je lepší platit v lokální měně.

A výběr z bankomatu? Zjistěte si podmínky u vaší banky, právě ta si totiž stanoví, kolik vás takový výběr bude stát. U některých bank je zdarma, jinde zaplatíte v řádu desetikorun, někde vás to ale může stát i více než stokorunu.

326 zdroj: Freepic.com

Na co si dát při cestování s platební kartou pozor?

  • Před odjezdem si zkontrolujte platnost platební karty, ať v zahraničí nezůstanete bez financí.
  • Podívejte se také na nastavení limitů, případně si je upravte.
  • Najděte si telefonní číslo, na kterém můžete nahlásit zneužití nebo krádež karty, a uložte si ho do telefonu. Případně si nastudujte, jak kartu zablokovat online.
  • Bezpečnost na prvním místě, proto kartu nedávejte z ruky a pokud to okolnosti dovolí, dejte přednost bezkontaktní platbě.
  • Než v obchodě nakoupíte nebo se vydáte do restaurace, zjistěte, zda tam vaši platební kartu akceptují.
  • Máte víc platebních karet? Vezměte si je s sebou všechny, může se totiž stát, že některá nebude fungovat. A byla by velká náhoda, kdyby se tak stalo i u jiné.
  • Zjistěte, zda banka, u které máte vedený účet a k němu vydanou kartu, nenabízí například cestovní pojištění ke kartě nebo pojištění odpovědnosti za škodu, kterou neúmyslně způsobíte třetí straně. Sjednání určitě není na škodu, jen si pohlídejte nastavení pojistných limitů. Často bývají nízké a nepokryjí vše.

Zdroj:  https://epujcka.cz/co-je-kreditni-karta-a-proc-ji-mit/

Zdroje:
Inzerce

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,230
USD 23,400 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma