Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vlna, víno, vize – Cesta za evropskými řemesly v Postupimi

Vlna, víno, vize – Cesta za evropskými řemesly v Postupimi
Oranžerie v parku Sanssouci | zdroj: PMSG SPSG Julia Nimke

Když navštívíte Postupim, vydáte se na cestu Evropou. Zámky a zahrady vypovídají o touze svých stavitelů po italské lehkosti, francouzské eleganci a anglické vznešenosti. Rozmanitý však není jen vzhled města, ale i jeho kultura a tradice. Díky toleranci a sňatkové politice braniborských a pruských panovníků přicházeli do Postupimi lidi z celé Evropy. Jako řemeslníci, jako náboženští uprchlíci, jako kvalifikovaní dělníci. Svými znalostmi a dovednostmi měli pomoci uskutečnit sen o výrobě vlastního hedvábí, dále odvodňovat město postavené na bažinách nebo pěstovat středomořské rostliny na místní půdě.

07-c-pmgs-julia-nimke-182 Holandská čtvrť | zdroj: PMSG SPSG Julia Nimke

Když se dnes podíváte například na pěkné cihlové fasády holandské čtvrti, asi tušíte, odkud vítr vál: král-voják Fridrich Vilém I. potřeboval dobře vyškolené řemeslníky, aby mohl na vlhké půdě rozšířit posádkové město Postupim. To, co hledal, našel v sousedním Holandsku. A protože chtěl, aby se Holanďané v Postupimi cítili jako doma, nechal v polovině 18. století postavit čtvrť s asi 150 červenými neomítnutými domy.

17-pmsg-sommer-nimke-030 Tkalcovská čtvrť Babelsberg | zdroj: PMSG SPSG Julia Nimke

Naproti tomu v tkalcovské čtvrti lemují ulice Garn – nebo Tuchmacherstraße (Garn příze, Tuchmacher – pláteník), malé barevné domy se sedlovou střechou. Dávají tušit, kdo v bývalé kolonii Nowawes žil: V roce 1750 Fridrich II. vyzval k založení osady pro české přadleny a tkalce na území dnešního Babelsbergu. Do "nové vesnice" je lákala daňová a náboženská svoboda. Fridrich II. chtěl založením vlnařských manufaktur zajistit lepší zásobování země vlněným suknem.

06-c-pmgs-spsg-julia-nimke-086 Historický mlýn Sanssouci | zdroj: PMSG SPSG Julia Nimke

Středomořské rostliny, promyšlený vzhled a impozantní zámecké stavby – žádné jiné místo v Postupimi pravděpodobně nespojuje stopy mnoha vynikajících řemesel v takové míře jako park Sanssouci. Zahradníci ze Sanssouci rozšiřovali své znalosti na cestách po Evropě a mnoho nápadů přivezli zpět do Sanssouci. Z dálky viditelná křídla historického mlýna se v parku otáčejí a oživují mlynářské řemeslo jako za Fridricha II. Královská vinice na kopci Klausberg zve návštěvníky k ochutnávce ručně sbíraných lahůdek.

Umění a požitky, které si z cest po Evropě našly cestu do Postupimi, žijí dál. Naplánujte si výlet do Postupimi a objevte příběhy těch, díky nimž je dnes hlavní město spolkové země Braniborsko tak pestré a mnohostranné.

TIP: Postupim - cesta Evropou, přehled památek a staveb v Postupimi 

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma