Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Výlety do saských měst. Do jakého povede vaše další cesta?

Výlety do saských měst. Do jakého povede vaše další cesta?
V Míšni určitě navštivte katedrálu nebo zámek Albrechtsburg | zdroj: Rainer Weisflog

Saská města jsou ideálním cílem pro kratší výlet. Návštěvníky překvapí a potěší mnohé tváře metropolí Drážďan, Lipska, Saské Kamenice, ale i dalších saských „městských krás“. Mnoho hostů lákají svou autentickou atmosférou a zajímavými objevy právě menší města.

Města na Labi vyzařují jedinečným kouzlem.  Míšeň, kolébka Saska, je známá pro své víno, nejstarší porcelánovou manufakturu v Evropě a také nádherným spojením katedrály a zámku Albrechtsburg, které se tyčí vysoko nad městem. Pirna, brána Saského Švýcarska, se pyšní překrásnými měšťanskými domy a Radebeul zase středomořským duchem Saské vinné stezky. Torgau vás osloví jako jedno z nejkrásnějších renesančních měst v Německu, které letos oslaví 1050. narozeniny!

foto02-pirna-marktplatz-c-dauterstedt-2016-mittel Náměstí v Pirně | zdroj: Dauterstedt

Města v region světového dědictví UNESCO Erzgebirge/ Krusnohory, jsou ovlivněna těžební minulostí. Ve městech Freiberg, Cvikov, Schwarzenberg a Annaberg-Buchholz je možné tyto dějiny prožít na řadě míst. Nádherná architektura, působivé průmyslové památky, živé zvyky a tradice, především v období Vánoc, stejně jako překrásná příroda návštěvníky uchvátí.

foto03-torgau-elberadweg-schloss-hartenfels-felix-meyer Na cyklovýletě po Labské cyklostezce na vás čeká spousta měst a památek k objevování. Ve městě Torgau je to třeba zámak Hartenfels. | zdroj: Felix Meyer

S láskou zrestaurovaná města zvou do Horní Lužice. Žitava (Zittau), je město, kde můžete obdivovat jedno z největších postních pláten a je také branou do Žitavských hor přímo na německo-česko-polském trojmezí. Středověké město Budyšín (Bautzen) své návštěvníky fascinuje překrásným starým městem a bohatou srbskou tradicí. Zhořelec (Görlitz), na hranici s Polskem, si své hosty získává více než 4.000 architektonickými památkami a autentickým obrazem města, které sem už léta láká filmaře z celého světa.

www.sasko-dovolena.cz

www.facebook.com/SaxonyTourism

www.instagram.com/SaxonyTourism

Výlet do srdce Saské vinné stezky

Návštěva Saska se vyplatí v každém ročním období. Náš hotelový komplex s lázeňským charakterem leží ve městě Radebeul, v samém srdci Saské vinné stezky. Díky své poloze je ideálním výchozím bodem pro nejrůznější výlety v oblasti Drážďan. Je jedno, jestli přijedete na prodloužený víkend nebo den plný wellness. Superior Hotel**** disponuje více než 448 pohodlně vybavenými pokoji, rozmístěnými do třech podlaží v hlavní budově a vilovém parku. V restauraci, Karl-May Baru nebo za teplého počasí na proslunění zahradní terase si dopřejete skutečný kulinární zážitek. Během pobytu se nechte hýčkat návštěvou Blue Motion Spa s vnitřním a venkovním bazénem, saunou, vířivkou a fitness. Vaše dovolená začíná u nás.

www.radissonhotels.com/en-us/hotels/radisson-blu-conference-dresden-radebeul

foto04blu-motion-spa-radisson-blu-park-hotel-conference-centre-dresden-radebeul Blue Motion Spa v Hotelu | zdroj: Radisson Blu Park Hotel & Conference Centre

foto05-zimmerbeispiel-premium-zimmer-twin-radisson-blu-park-hotel-conference-centre-dresden-radebeul Dvoulůžkový pokoj v hotelu | zdroj: Radisson Blu Park Hotel & Conference Centre

Budyšín – 1000 let historie Horní Lužice

Mezi rybníky a horami, na žulové plošině nad meandrující Sprévou, leží malebné staré město Budyšín. Město věží zve návštěvníky k procházce staletími díky své středověké atmosféře a téměř plně zachovanému městskému opevnění.

Návštěvníky lákají různé kulturní akce, jako jsou Lužickosrbské velikonoční slavnosti, Staroměstské slavnosti nebo nejstarší vánoční trh v Německu – Bautzener Wenzelsmarkt.

Z kulinářského hlediska je Budyšín proslulý zejména hořčicí, kterou lze ochutnat v nejrůznějších variantách v muzeu hořčice, ke kterému je připojena i prodejna.

A příroda biosférické rezervace UNESCO přímo vybízí k pěší turistice, cykloturistice a odpočinku přímo za historickými hradbami města.

www.bautzen.de/cs/turismus

foto06-001970-an-spreeradweg-bautzen-foto-philipp-herfort Na Sprévské cyklostezce | zdroj: Philipp Herfort

foto07-bautzen-alte-wasserkunst-foto-3-philipp-herfort Budyšín | zdroj: Philipp Herfort

Görlitz – evropské město u jezera Berzdorfer See

Malebné uličky a zákoutí historického starého města, šlechtická atmosféra vilémovského období, industriální kouzlo na zeleném okraji města nebo vodní radovánky u jezera – Görlitz se svými 4000 památkami zaujme nejen milovníky architektury, ale také jako filmové místo pro Hollywood, rozmanitou kulinářskou scénou a širokou nabídkou kulturních a volnočasových aktivit pro celou rodinu.

Náš tip: K jezeru Berzdorfer See se dostanete za pár minut autobusem, vlakem, autem nebo na kole. Můžete nejen ponořit a relaxovat, na své si přijdou i milovníci vodních sportů, cyklisté, pěší turisté a bruslaři.

Navštivte město Görlitz už nyní: www.mesto-goerlitz.cz/Goerlitz-Information.html

foto08-goerlitz-berzdorfersee-sup-standuppaddling-landeskrone-nikolaischmidt-k SUP paddleboarding na jezeře Berzdorfer See u Görlitzu | zdroj: Nikolai Schmidt

  foto09-goerlitz-untermarkt-gastronomie-20200916-26798-nikolaischmidt-kl Dolní Náměstí ve městě Görlitz | zdroj: Nikolai Schmidt

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma