Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Kde strávit prodloužený víkend? Zaleťte si do Stockholmu

Kde strávit prodloužený víkend? Zaleťte si do Stockholmu
zdroj: tisková zpráva

Chcete si udělat víkendový výlet do zahraničí a zároveň máte chuť poznat některou ze severských zemí? Pak mám pro vás návrh - navštivte Stockholm!

Chcete si udělat víkendový výlet do zahraničí a zároveň máte chuť poznat některou ze severských zemí? Pak mám pro vás návrh - navštivte Stockholm!

Město rozkládající se na čtrnácti ostrovech ležících mezi jezerem Mälaren a Baltským mořem vás zaujme svojí čistotou, upraveností a čerstvým vzduchem, díky kterému si budete připadat jako v horách. Ve skutečnosti se ovšem budete nacházet ve skoro milionové metropoli, která si i přes svůj dynamický rozvoj a vysokou míru imigrace dokázala zachovat svoji tvář.

Příroda, cyklistika a ekologie

Většina území hlavního švédského města se skládá z rozlehlých vodních ploch a zelených parků. Neodmyslitelnou součástí jsou rovněž cyklistické stezky, které protínají všechny ostrovy a jsou podle mě nejlepším způsobem, jak prozkoumat všechna zákoutí. Díky ekologickému přístupu Švédů k životu patří Stockholm již řadu let mezi velkoměsta s nejčistším vzduchem na světě.

Život ve Švédsku je zhruba třikrát dražší než u nás. Například autobusová a vlaková doprava po městě a do okrajových částí Stockholmu nás vyšla stejně draho jako zpáteční letenka z Katovic. Zajímavostí zůstává, že napříč vysoké míře imigrace dokázali Švédi udržet slušnou životní úroveň všech obyvatel. Díky propracovanému sociálnímu systému se imigranti dokázali asimilovat do společnosti a můžete je vidět v nejrůznějších profesích, nikdy však potulující se na ulici.

Jak se levně ubytovat?

Na ubytování jsme využili couchsurfing. Pro ty, co neví - couchsurfing je sociální síť, kde si lidé z celého světa poskytují zadarmo nocleh. Ve větších městech je ovšem někdy problém najít někoho, kdo je ochoten poskytnout přespání. Tento problém nás neminul ani ve Švédsku. Důvod je jasný, větší města jsou pro turisty více atraktivní a tím pádem mají hostitelé až desítky žádostí denně.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nám se podařilo najít ubytování až v Sodertalje, městu vzdáleném hodinu vlakem od centra Stockholmu. To je pro švédské hlavní město typické stejně jako pro jiné metropole - člověk neustále někam cestuje. Obyvatelé si díky vysokým cenám nemovitostí v centru hledají byty v okrajových částech města, které jsou od jejich zaměstnání vzdálené hodiny jízdy. Díky kvalitní infrastruktuře veřejné dopravy se jim to ovšem stále vyplatí.

Rozmanitosti švédské kuchyně

Švédové jsou proslulí svým zdravým životním stylem. Jejich jídelníček se skládá především z ryb. Proto jsme byli překvapení, když nám náš hostitel jako typický švédský pokrm připravil osmažený kabanos s omáčkou z býčího masa a rýží. Podle jeho vyprávění bylo toto jídlo častým pokrmem horníků v měděných dolech, kteří používali střeva býků na výrobu tažných lan a maso zužitkovali jako zbytkový produkt. Toto jídlo postupně zlidovělo.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ve Švédsku neplatí úplná prohibice, jak se někdy mylně uvádí. V běžných supermarketech sice koupíte alkoholické nápoje, nesmí být ovšem silnější než 3,5 %. Tvrdší alkohol koupíte ve specializovaných obchodech s názvem Systembolaget. Pokoušet se tuto u nás tolik oblíbenou komoditu do Švédska dopravit je zbytečné, protože hned na letišti vám bude zabavena. Je kuriozitou, že Švédové alkohol zabavený na hranicích používají pro výrobu pohonných hmot městské hromadné dopravy.

Domácí atmosféra a pohostinnost

Navzdory věčně sychravému počasí, působí město pozitivní atmosférou. Tu rovněž dokresluje vstřícnost a pohostinnost obyvatel, kteří napříč všemi generacemi ovládají bezproblémově angličtinu a jsou ochotni kdykoliv poradit.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 18.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,260 25,380
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma