Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Při cestách do vzdálenějších krajů hrozí pásmová nemoc

Při cestách do vzdálenějších krajů hrozí pásmová nemoc
zdroj: tisková zpráva

Prázdninové cestování do vzdálených exotických zemí je spojeno s rizikem pásmové nemoci. Obtíž souvisí s přesunem přes více časových pásem v jednom dni. Vnitřní hodiny, které kontrolují v těle tlak, teplotu a hladiny hormonů, se "porouchají". Cestovatele bolí hlava, nemůže jíst ani spát, někdy má i mírnou depresi. Zhruba do dvou dnů se stav upraví.

Častější je obtíž po překročení alespoň pěti časových pásem v jednom dni. Příznaky bývají horší př cestovánísměrem na východ, dramatičtější průběh je u starších lidí.

Při cestě na východ mívá člověk obvykle problém v novém čase usnout, při cestě na západ se zase budí brzy ráno. Oba tyto stavy způsobují únavu, problémy s koncentrací, slabost a špatnou náladu.

Kdo se chce těmto problémům vyhnout, měl by podle odborníků na zdravý spánek využít nejstarší a nejvíce používané metody - dostatečně se před cestou vyspat a v průběhu letu pít hodně nealkoholických nápojů. Po příletu by se měl co nejdříve přizpůsobit novému časovému pásmu. Pokud přiletí ráno nového času, měl by jít spát až večer. Měl by pravidelně jíst a pohybovat se na čerstvém vzduchu a sluníčku.

Potížím lze předejít, nebo je alespoň zmírnit, když si cestovatel upraví jídelní režim před letem i během letu - den před odletem by měl snídat a obědvat potraviny s vysokým obsahem bílkovin, tedy maso, vejce, luštěniny. Mezi 15:00 až 17:00 by už neměl pít kávu.

K večeři by si měl dát jídlo s vyšším podílem cukrů, jako jsou těstoviny nebo brambory. Kdo není diabetik, může si dopřát i sladkou večeři. Na den odletu pak odborníci doporučují hladovění. Pokud cestovatel letí na západ, například z Prahy do New Yorku, stačí mu hladovět půl dne a do oběda by měl vynechat kávu. Směřuje-li jeho let na východ, měl by hladovět celý den a káva se doporučuje až v době mezi 16:00 a 23:00.

Pro nápravu "porouchaných" vnitřních hodin lze použít melatonin v tabletkách. Tento tělu vlastní hormon upravuje čtyřiadvacetihodinový rytmus, tedy i spánek. Tabletka se bere před spaním po příjezdu na místo pobytu. O jejím užití ale vždy musí rozhodnout lékař.

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma