Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Ruční zvonění v kapličce z 18. století? V Bořetíně!

Ruční zvonění v kapličce z 18. století? V Bořetíně!
zdroj: tisková zpráva

Venkov má mnoho výhod. Malebná vesnička, čerstvý vzduch, malá hustota osídlení. To je jen ochutnávka toho, čím se dnes budeme zabývat.

Zajímala mě samotná problematika malé vesničky, tak jsem se i já vydala do obce Bořetín, která leží na okraji jihovýchodní části Vysočiny. Krásu a malebnost dokazuje i samotný fakt, že se vesnice nachází uprostřed Českomoravské vrchoviny.

I přes to, že se Bořetín řadí svým počtem obyvatel, v současné době okolo sto šesti, mezi nejmenší vesnice, má svým obyvatelům stále co nabídnout. Mladším jsou k dispozici například sportovní areál s tenisovým a nohejbalovým hřištěm, volejbalový kurt nebo menší fotbalové hřiště a dva rybníky. Starší nepohrnou místní hospůdkou.

pohled na rybník
pohled na rybník

O spokojenosti obyvatel taktéž svědčí fakt, že téměř u každé chalupy najdeme menší zahrádku plnou květin a bylin. Výjimkou nejsou ani zemědělské plodiny jako jsou brambory, rajčata či okurky. Každoročně se zde také pořádá mnoho akcí např. pouť na přivítání jara, taneční zábava pod širým nebem či různá sportovní a vědomostní klání.

Vesnička taktéž zaujme architektonickým uspořádáním. Mluvíme o tzv. půdorysu lánovitého typu, který svojí výjimečností vyniká v rámci celé Vysočiny. Sídlo obce vzniklo v nižších polohách s nepříliš členitým terénem. Byla zde uplatňována základní stavební forma výstavy domů, roubené se šindelovou a doškovou střechou. Teprve počátkem minulého století docházelo k výměně dřeva zdivem a nejčastějším materiálem byl kámen, nepálené a pálené cihly.

Obec je typicky zemědělskou oblastí, která je obklopena lesy a rybníky. Dominantou této vesnice je kaple sv. Jana Křtitele, pocházející z 18. století. Velkou raritou je i to, že se donedávna v této kapličce zvonilo ručně, vždy v poledne a sedm večer.

kaplička v zimě
kaplička v zimě

Za kulturou se mohou místní obyvatelé a nejen oni vydat do řady turistických destinací, které jsou „co by kamenem dohodil.“ Nalezneme zde například legendární zámek Červená Lhota či nejstarší památný strom u nás, jehož stáří se odhaduje na 600 – 800 let, lípa v Kamenici nad Lipou.

Rovněž mě zaujala i srdečnost místního obyvatelstva, kterému se v nedávné době podařilo založit knihovnu. Přeji jim, aby se jim i nadále dařilo tak, jako dosud.

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma