Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Sluncem zalité Pavlovské vrchy jsou krajem vína, ale i pěší a cykloturistiky

Sluncem zalité Pavlovské vrchy jsou krajem vína, ale i pěší a cykloturistiky
zdroj: tisková zpráva

Objevte skvosty jižní Moravy včetně Mikulova, Pavlovského masívu nebo Lednicko-valtického areálu pěšky nebo na kole.

Pálava, pro mnohé návštěvníky srdeční záležitost a místo, kam se vždycky rádi vrací. Pro některé stále neprozkoumaný kout naší vlasti. Jedno je jasné: Pálava vás zabaví hned na několik dní, chytne a nepustí. Pojďme se tam spolu teď na chvíli podívat a udělat si takovou malou ochutnávku atmosféry jižní Moravy.

Sirotčí hrádek v pozadí s Pálavským masívem, foto: Jan Konvalinka
Sirotčí hrádek v pozadí s Pálavským masívem, foto: Jan Konvalinka

Dívčí hrady-Sirotčí hrádek-Mikulov

Jedna z variant celodenního výletu je přechod Pavlovského vrchu z Pavlova nebo Dolních Věstonic přes Sirotčí hrádek a Turold až do Mikulova. Ze začátku vystoupáte na zříceninu hradu Děvičky (Dívčí hrady), odkud se vám naskytnou úžasné výhledy na Novomlýnské nádrže. Dále můžete pokračovat po hřebeni dolů do obce Klentnice, kde po malé chvíli odbočíte doprava na turistickou značku, která vás zavede na Sirotčí hrádek a Stolovou horu. Po chvíli se dostanete na hlavní silnici a budete po ní pokračovat, než uhnete doprava a po malé chvíli se dostanete přímo k jeskyni Na Turoldu a k tamnímu geoparku.

Z Turoldu je to co by kamenem dohodil do centra Mikulova, odkud se můžete svést zpět do Pavlova nebo Dolních Věstonic autobusy, které odtud pravidelně jezdí. Zde nesmíte vynechat návštěvu Kozího hrádku, mikulovského zámku nebo synagogy. Koho ještě nebolí nohy, může se vydat z centra po modré turistické značce na Svatý Kopeček, který se majestátně tyčí nad městem. Celou trasu můžete absolvovat i na kole, a to z Dolních Věstonic na Pernou a Bavory, do Mikulova a zpět přes Klentnice a Pavlov, bohužel minete všechny výše zmíněná atraktivní místa, jelikož k nim cyklotrasa nevede. Po celou dobu trasy můžete sledovat naučné tabule, jelikož pojedete po vinařské naučné stezce Mikulov.

Mikulov, foto: Barbora Nová
Mikulov, foto: Barbora Nová

Mušovská jezírka, kde to je?

Že nevíte, kde jsou Mušovská jezírka? Ale ano, víte. Jedná se o tři nádrže, které se oficiálně nazývají Nové Mlýny. Vodní nádrže jsou rovnou tři, ale koupat se může pouze v jedné z nich, jelikož plní funkci zásobárny pitné vody. Navíc, odraz Pálavského vrchu ve vodní ploše Nových Mlýnů je klasická fotografie, kterou byste si měli rozhodně z dovolené přivést i vy.

Lednicko-valtický areál

Rybníky, lesy, skvostné stavby, zahrady, zámky a zámečky, to vše vytvořil v rovnováze s přírodou rod Lichtenštejnů. Díky nim nyní můžeme obdivovat tento úžasný areál, který je od roku 1996 součástí světového a kulturního dědictví UNESCO. Lednici a Valtice je vhodné projet na kole. Areál je to totiž vcelku rozsáhlý a vám by nemělo uniknout nic z těchto romantických zákoutí.

V Lednici můžete zanechat svá kola a projít si tamní zahrady se samozřejmou návštěvou minaretua zámku. Z Lednice pak můžete absolvovat cyklo okruh přes Minaret, Janův hrad a Lovecký zámeček zpět do Lednice a odtud pak vyrazte na okružní jízdu kolem lednických rybníků. Ve Valticích pak vašemu oku nesmí uniknout zámek, který se stal kulisou ne jedné pohádce. Zpět z Valtic se můžete zastavit u Dianina chrámu, pro mnohé spíše známý jako Randez-vous, zajet se podívat ke Třem gráciím a nakonec na Apollonův chrám, odkud se pak snadno dostanete zpět do Lednice.

lednický minaret, foto: Ondřej Hlaváč
lednický minaret, foto: Ondřej Hlaváč

(Ne)vinná turistika

K Pálavě a jižní Moravě patří neodmyslitelně víno a vinná kultura. V okolí Pavlovských vrchů najdete nespočet soukromých vinných sklípků, kde si můžete domluvit soukromou řízenou degustaci. Nebo si můžete jednoduše zakoupit víno od jednoho z tamních vinařů, kteří vám jistě rádi poradí s výběrem a určitě vám dají také ochutnat několik z jejich vzorků, abyste nekupovali zajíce v pytli.

Další možností je domluvit si degustaci hned ve více sklípcích nebo počkat s návštěvou Pálavy na speciální akce jednotlivých obcí, které se nazývají tzv. otevřené sklepy. Na tyto akce se zakoupí vstupenka, která majitele opravňuje k návštěvě hned několika sklípků v okolí a k volné degustaci na těchto místech. Součástí vstupenky bývá i doprovodný program, cimbálovka, různé workshopy a přednášky.

Tip: máte-li k dispozici GPSku, rozhodně vyzkoušejte winecaching. Za nalezení pokladu na pálavských vinicích dostanete řízenou degustaci ZDARMA!

Pálavské vinice v barvě pozdního léta, foto: Jan Konvalinka
Pálavské vinice v barvě pozdního léta, foto: Jan Konvalinka

Více naleznete na StudentPoint.cz.

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,300
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma