Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Vydejme se na prohlídku jednoho z divů České republiky

Vydejme se na prohlídku jednoho z divů České republiky
Dlouhé stráně | zdroj: jeseniky.net

Na přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně. Ta leží na úpatí hor Jeseníků.

Rezervujte si na tento výlet celý den a zkuste si zajistit slunečné počasí. Máte na výběr z několika možností a variant, jak den strávit. Já jsem si vybrala pohodlný den s in-line bruslemi.

Pestrá nabídka možností

Jakmile dojedete do Koutu nad Desnou, využijte velkého parkoviště, které je k naší spokojenosti gratis. Poté se běžte podívat na koutecké náměstí sportovního centra Kouty. Promyslete si dopředu, jak si den zorganizujete, jelikož na sebe navazují exkurze a také můžete využít výhodných slev. Máte-li čas před pravidelným intervalem mezi výjezdy autobusy, neopomeňte prohlídku Kouteckého lesa. Najdete zde několik dřevěných tématických soch a plastik místních řemesel.

Řemesla všeho druhu v Kouteckém lese.
Řemesla všeho druhu v Kouteckém lese.

Dolní hráz

Autobus vás zaveze do provozního střediska, kde se seznámíte s chodem elektrárny a její historii. Vše je názorně ukázáno a vysvětleno filmem, světelnými tabulemi, odborným výkladem i krátkou prohlídkou. Je to moc zajímavý zážitek nejen pro muže. Poté se přepravíte k dolní hrázi. Určitě k ní ale nechoďte pěšky. Je to dlouhá cesta po asfaltové cestě do kopce, příroda žádná a k tomu nedýchatelné výpary z autobusů, které vyváží pohodlné turisty k této hrázi. Pro mě byla prohlídka dolní hráze docela nezáživná. Stejná jako všechny ostatní. Ovšem ta horní, to byla podívaná!

Podzemní prostory elektrárny s turbínou.
Podzemní prostory elektrárny s turbínou.

Horní hráz

K lanovce, která vás přiblíží k horní hrázi se z parkoviště dostanete během pár minut pěšky do kopce. Šestisedačková lanovka je jediná v ČR, takže si užívejte cestu nahoru i dolů a kochejte se krásnými horskými panoramaty. Po výstupu je v horní části připraven minibus, který vám ušetří bolest nohou a zájemce vyveze k horní nádrži. Ti, kteří si chtějí prošlapat boty, mohou vyrazit na 3kilometrovou cestu. Jelikož jsem měla brusle v ruce, zvolila jsem lehčí variantu, autobusem.

Krásný výhled na nejvyšší horu Praděd  i na okolní kopce z horní nádrže byl dechberoucí. Navíc se mi ji podařilo navštívit v den, kdy byla zcela vypuštěna a dělníci pracovali na jejím čištění a opravách. Takže ani kapka vody. Ale příliš mi to nevadilo, jelikož si to dovedu představit, protože každý obrázek a fotografie je vyobrazen právě s plnou nádrží. Proto to byla pro návštěvníky rarita. Já si několikrát obkroužila nádrž na bruslích, odpočinula si na vyhlídkových kamenech a spokojeně se vydala zpět. Zpět se vydáte stejně jako nahoru a těm, kteří nejsou milovníky in-line, doporučuji půjčit koloběžku. Obsluha vám ochotně poradí, jakou stezkou se dolů vydat.

Šestisedačková lanovka vás přiblíží k hrázi.
Šestisedačková lanovka vás přiblíží k hrázi.

Novinka ve světě sportu

Pokud nebudete po celém dni unaveni a máte ještě s přáteli čas, nenechte si ujít novinkuDiscgolf. O co se jedná?  Místo míčků máte frisbee a místo jamek koše, do kterých se snažíte frisbee disk vhodit. Hřiště najdete pod lanovkou.

Byl to opravdu úžasný den plný nevšedních zážitků. Doporučuji těm, kteří chtějí po prohlídkách zámků, hradů, muzeí a jiných pamětihodností změnu!

AUTOR: Lenka Reichlová

Zdroje:

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,680 23,860
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma