Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Zima na cestách: Sever se teď stává přírodním divadlem plným zázraků

Zima na cestách: Sever se teď stává přírodním divadlem plným zázraků
Polární záře nad islandskou horou Kirkjufell | zdroj: Profimedia

V zimních měsících mnozí dávají přednost teplu svých domovů nebo se vydávají za teplem do exotických destinací. Přesto i zima nabízí pro turisty nekonečné možnosti. Stačí se dobře obléknout a následovat tanec polárních září.

Pozorování polárních září je dnes kvůli světelnému znečištění stále obtížnější. Pro jejich sledování jsou nejvhodnější severní oblasti Skandinávie a Kanady, Island a Aljaška, kde se to poštěstilo novinářce Beth J. Harpazové v letovisku Chena Hot Springs. Toto středisko představuje zcela samostatný a jedinečný svět. Pochlubit se může absencí městského ruchu, světelného znečištění a omezeným přístupem k internetu a mobilním službám. Jednou z nejzajímavějších místních atrakcí je přitom muzeum ledu. Místo je ale ideální především k pozorování oblohy. Představte si, že sledujete polární záři při koupeli v místním geotermálním bazénu.

Harpazová také popsala zážitek při cestě do islandského Reykjaviku. Se svým manželem si půjčila auto a vyrazila na nábřeží s dechberoucím výhledem na nekonečnou oblohu. Každou noc se tady scházejí lidé, aby ji sledovali jako velké filmové plátno přírody a užívali si taneční pohyby polární záře.

Chytat polární záři lze i ve Finsku. Během tohoto dobrodružství pravděpodobně skončíte v útulných kavárnách nebo v saunách. Za návštěvu stojí přímořská sauna Löyly Helsink, kde můžete, pokud máte odvahu, okusit ledovou vodu. Hlavně si můžete při vychutnávání menu v místní restauraci užívat dechberoucí výhled na mrazivé Baltské moře. Pokud plánujete cestu do Helsinek, nedaleko finské metropole se můžete zastavit a pozdravit a nakrmit soby v národním parku Nuuksio.

I Island se těší velké popularitě mezi turisty, které přitahuje jeho nehostinná přírodní krása. Sopečná krajina, vodopády a gejzíry - to vše a mnohem více nabízí. Země se proslavila svými geotermálními lázněmi, těmi nejoblíbenějšími je Modrá laguna. V důsledku již druhé erupce v jediném měsíci na poloostrově Reykjanes je ale uzavřena. Sopečná aktivita se sice uklidnila, stále se tady ale hromadí láva. Ta dokonce pohltila několik domů v rybářském městě Grindavík.

V Americe se ceny propadají s teplotou

Na poloostrově teď vládně nejistota, Island však nabízí mnohém více příležitostí. Adekvátní náhradou za Modrou lagunu jsou geotermální lázně Tajná laguna (Gamla laugin) ve vesničce Flúðir nebo Národní park Vatnajökull. Jeden ze tří národních parků Islandu na jihu zabírá 14 procent jeho území a zahrnuje stejnojmenný ledovec, ledovou jeskyni a syrovou sopečnou krajinu. Na jihozápadě pak narazíte na národní park Þingvellir a Geysir, první zaznamenaný gejzír vůbec.  

Island je skutečně říší plnou divů, pokud však máte větší zájem o zimní kouzlo velkoměsta než o ledovou krajinu, pak je pro vás New York ideální destinací k návštěvě v lednu a únoru. Během tohoto období zde klesají ceny hotelů, restaurací a divadel a dalších služeb.

V tomto méně prosperujícím období se město snaží oživit podnikatelské aktivity, což je situace podobná té ve městech jako Boston, Chicago a Montreal. V těchto lokalitách ale bývá chladnější klima než v New Yorku. Připravte se proto, že většinu času pravděpodobně strávíte v interiérech. Svůj čas můžete využít procházením obchodů, relaxací v restauracích nebo prozkoumáváním místního kulturního života.

Většina národních parků je v zimním období na severu USA nepřístupná, avšak s výjimkou Yellowstonského národního parku. Zájemci o ubytování v hotelech mohou absolvovat prohlídku parku na sněžném skútru či na běžkách s průvodcem. O nezapomenutelný zážitek se přitom postarají místní obyvatelé, jako jsou sněžní vlci, bizoni, vydry a další zvířata.

Harpazová připomněla jedno staré přísloví: Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Při plánování zimních cest na sever je důležité nezapomínat sledovat předpovědi počasí, vzít si teplé oblečení a nepromokavé rukavice. 

Zdroje:
euronews.com

Kurzy

Finance

Kurzovní lístek: 27.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,160 25,240
USD 23,410 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma